Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

15.04.2013

Slovesno ob vrnitvi 26. kontingenta Slovenske vojske s Kosova

V petek, 12. aprila, je v celjski vojašnici potekala slovesnost ob vrnitvi pripadnikov in pripadnic 26. slovenskega kontingenta sil KFOR s šestmesečnega delovanja v mednarodni operaciji na Kosovu.

Osrednji govornik, namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske brigadir dr. Andrej Osterman, je ob tem povedal, da je odlika pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske njihova odgovornost do nalog, slovenski kontingenti v mednarodnih operacijah in misijah pa ohranjajo to tradicijo ter nadaljeval, da na podlagi izkušenj, dobrega sodelovanja s pripadniki drugih vojska in z lokalnimi skupnostmi dosegajo rezultate, ki jih oplemenitijo s svojim pristopom, znanjem in profesionalnostjo. Brigadir dr. Osterman je pri tem še poudaril, da so vse naloge opravili z odliko, obenem pa poskrbeli tudi za varnost in dobre medsebojne odnose ter počutje vsakega posameznika, pripadnika 26. slovenskega kontingenta.

26. slovenski kontingent, ki je na Kosovu deloval od oktobra 2012, je štel 305 pripadnikov in pripadnic iz različnih enot Slovenske vojske. Naloge kontingenta so vključevale vzdrževanje varnega in stabilnega okolja, zagotavljanje pogojev za prenos odgovornosti civilnim oblastem ter varovanje objektov posebnega pomena, kot je Pećka patriarhija.