Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

29.06.2010

Slovesno ob slovenskem dnevu državnosti na Kosovu in v Makedoniji

V ponedeljek, 21. junija, se je delegacija pripadnikov in pripadnic 21. kontingenta Slovenske vojske na Kosovu (SVNKON 21 KFOR), na povabilo veleposlaništva Republike Slovenije v Republiki Kosovo, udeležila diplomatskega sprejema ob dnevu državnosti v rezidenci veleposlanika Jožefa Hlepa v Prištini. S slovenskimi vojaki se je na sprejemu srečal tudi poslanec Državnega zbora Republike Slovenije Anton Anderlič.

V torek, 22. junija, je manjša delegacija SVNKON 21 KFOR na povabilo poveljnika Natovega poveljstva v Skopju brigadirja Davida Humarja in veleposlanika Republike Slovenije v Republiki Makedoniji Alana Briana Berganta obiskala Skopje. Brigadir Humar je s sodelavci delegaciji predstavil strukturo in delovanje Natovega poveljstva v Skopju, zvečer pa so se, na povabilo veleposlaništva Republike Slovenije v Republiki Makedoniji, skupaj udeležili diplomatskega sprejema ob dnevu državnosti v Skopju.

V petek, 25. junija, so pripadniki in pripadnice 21. kontingenta Slovenske vojske na Kosovu v vojaški bazi Villaggio Italia s slovesnim postrojem obeležili dan državnosti Republike Slovenije. Poveljnik SVNKON 21 KFOR podpolkovnik Ernest Anželj je v svojem nagovoru spomnil na pogum, drznost, odločnost in domoljubje slovenskega naroda, ki si je pred devetnajstimi leti izbojeval svojo državo. Vsem, ki so sodelovali pri ustanavljanju in ustvarjanju slovenske države, se je zahvalil, mlajšo generacijo pa pozval, naj ne pozabijo na dogodke v preteklosti in s svojo usposobljenostjo ter motiviranostjo ohranijo in varujejo svojo domovino, samostojno in neodvisno državo Republiko Slovenijo.

Ob tej priložnosti je pripadnikom kontingenta, ki konec meseca končujejo misijo na Kosovu, poveljnik podelil Natove medalje za sodelovanje v operacijah Nata na Balkanu ter pohvale za profesionalno in predano opravljanje nalog. Za dobro sodelovanje s slovenskim kontingentom je podelil zahvale poveljniku, skupini za logistično podporo ter madžarskemu in romunskemu kontingentu Večnacionalne bojne skupine Zahod.

Pripadnikom in pripadnicam SVNKON 21 KFOR so 24. junija, ob dnevu državnosti, na videokonferenci čestitali ter se jim zahvalili za dobro opravljanje nalog predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil dr. Danilo Türk, načelnik generalštaba generalmajor mag. Alojz Šteiner in poveljnik sil generalmajor Alan Geder. Veleposlanik Republike Slovenije v Republiki Kosovo Jožef Hlep je zaradi zadržanosti v času slovesnosti v Villaggio Italia slovenskim vojakom na Kosovu poslal poslanico ob dnevu državnosti (glej prilogo).