Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

24.09.2012

Slovesno ob razglasitvi imenovanja Vojašnice Boštjana Kekca, dnevu vojaških gornikov, 20-letnici 132. gorskega bataljona Slovenske vojske in 5-letnici Združenja vojaških gornikov Slovenije

Na Bohinjski Beli je bila v petek, 21. septembra, slovesnost ob imenovanju Vojašnice Boštjana Kekca, udeležila sta se je minister za obrambo Aleš Hojs in načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Dobran Božič. Od 14. septembra 2012, ko je na podlagi drugega odstavka 42. člena Zakona o obrambi minister za obrambo Aleš Hojs podpisal odredbi o imenovanju vojašnice na Bohinjski Beli in vojaškega objekta Slovenske vojske na Pokljuki, se vojašnica na Bohinjski Beli imenuje Vojašnica Boštjana Kekca, vojaški objekt Pokljuka pa Vojaški objekt Rudolfa Badjure.
Boštjan Kekec je bil pripadnik TO Republike Slovenije. Kot pripadnik Območnega štaba TO Škofja Loka je sodeloval v vojni za slovensko samostojnost. Po koncu vojne je stopil v profesionalno sestavo TO ter se zaposlil v 1. bataljonu 32. gorske brigade na Bohinjski Beli kot poveljnik oddelka in alpinistični inštruktor. Kot član Alpinističnega kluba Škofja Loka je v svoji alpinistični karieri opravil preko 900 vzponov v domačih in tujih gorah. Leta 1993 se je kot vrhunski slovenski alpinist udeležil slovenske alpinistične odprave v Himalajo. 15. junija 1993 je na K2 umrl zaradi pljučnega edema.
Ob razglasitvi imenovanja sta zbrane nagovorila poveljnik 132. gorskega bataljona Slovenske vojske major Anže Rode, ki je med drugim dejal: »V čast in ponos nam bo, da bomo v prihodnje živeli in delovali v Vojašnici Boštjana Kekca,« ter polkovnik v pokoju Fedja Vraničar st., ki je bil prvi poveljnik 132. gorskega bataljona in nadrejeni pokojnemu Boštjanu Kekcu. Polkovnik Vraničar je poudaril, da Vojašnica Boštjana Kekca postaja osrednje in tudi simbolno središče slovenskega vojaškega gorništva. V njej deluje tudi Večnacionalni center odličnosti za gorsko bojevanje.
Slovesnosti so se udeležili svojci Boštjana Kekca, njegova vdova je skupaj s poveljnikom bataljona odkrila tablo z novim napisom vojašnice.
V nadaljevanju je v Zdraviliškem parku na Bledu potekala prireditev s postrojem pripadnikov in pripadnic 132. gorskega bataljona Slovenske vojske ob 20-letnici delovanja enote, na slovesnosti pa so zaznamovali tudi 5-letnico delovanja Združenja vojaških gornikov Slovenije.

Slavnostni govornik je bil minister za obrambo Aleš Hojs. Zbrane je nagovoril tudi poveljnik 132. gorskega bataljona Slovenske vojske major Anže Rode, ki je predstavil dosedanje delovanje bataljona in aktualne naloge, tako se je enota dokazala že pri usposabljanju vojakov nabornikov, pripadnikov prostovoljne pogodbene rezerve, pa tudi v mednarodnih operacijah in misijah. Predsednik Združenja vojaških gornikov Slovenije brigadir v pokoju Janez Kavar je poudaril ponos članov Združenja vojaških gornikov Slovenije na to, da so sopotniki na uspešni poti slovenskega vojaškega gorništva. Slovesnosti se je udeležil tudi župan Občine Bled Janez Fajfar.

Minister za obrambo Aleš Hojs je čestital 132. gorskemu bataljonu ob pomembni obletnici. Poudaril je, da imamo Slovenci gore v srcu in v krvi ter da so nam bile na nek način položene v zibko. Pri tem je po ministrovem mnenju pomembno to, da so naši predniki v zvezi z gorami postorili marsikaj, tako so kupovali zemljo po najvišjih vrhovih, da bi le-to ohranili slovensko, slovenski plezalci so plezali smeri, da bi prehiteli nemške kolege, na žalost pa so tudi služili v več vojskah in prav na našem ozemlju doživeli najhujše plati zgodovine. Minister je še poudaril, da je naš gorski bataljon s svojim znanjem in usposobljenostjo pokazal, kaj zmore na vojaškem področju, kar nam je priznalo tudi mednarodno okolje. Obenem pa je ta bataljon pokazal, da zna sodelovati tudi z lokalno skupnostjo, saj pomaga pri reševanju ob nesrečah v gorah, sodeluje v čistilnih akcijah ter pri drugih podobnih dejavnostih. Minister za obrambo Aleš Hojs je ob 5-letnici delovanja Združenja vojaških gornikov izpostavil domoljubje članov združenja ter njihovo skrb za to, da Slovenci poznamo zgodovino naših vojaških gornikov. Združenje je tudi predlagalo poimenovanje vojašnice na Bohinjski Beli v Vojašnico Boštjana Kekca; s tem dejanjem po ministrovih besedah obeležujemo pomen vojakov, ki so poleg vojaškega znanja imeli tudi druge sposobnosti, bili prepoznavni v svojem okolju, poleg tega pa so bili – kar je najpomembnejše – pripadniki Teritorialne obrambe, tistih oboroženih sil, ki so izbojevale našo samostojnost.
Kulturni program slovesnosti so oblikovali Orkester Slovenske vojske, pevski zbor Združenja vojaških gornikov Slovenije Gorščaki in Garda Slovenske vojske.

Foto: Jerica Pavšič, MORS