Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

28.11.2014

Slovesno ob dnevu 72. brigade

V četrtek, 27. novembra, je 72. brigada (72. BR) Slovenske vojske slovesno zaznamovala 22-letnico delovanja. V sodelovanju z Mestno občino Maribor je osrednja slovesnost ob obletnici 72. BR in spominskem dnevu generala Rudolfa Maistra potekala v Dvorani Tabor v Mariboru.

Poveljnik 72. BR polkovnik Franc Koračin je v svojem nagovoru povzel razvoj brigade od njene ustanovitve do današnjih dni in ključne aktivnosti v zadnjem obdobju. Posebej je izpostavil, da pripadnice in pripadniki 72. BR končujejo letošnje leto z več pomembnimi dosežki. Tako so s sodelovanjem na različnih vajah doma in v tujini dosegli višjo raven usposobljenosti, kar se je pokazalo tudi pri opravljanju nalog v mednarodnih operacijah in misijah ter pri preverjanju motorizirane bataljonske bojne skupine (MotBBSk) po Natovi metodi preverjanja pripravljenosti Combat Readiness Evaluation (CREVAL).
Osrednji govornik na slovesnosti je bil načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor dr. Andrej Osterman, ki je dejal: »Pripadnice in pripadniki 72. BR ste pomembna bojna moč vojske. Letos ste s trdim delom, odrekanjem in vztrajnostjo dosegli več vojaških ciljev. Najpomembnejše – MotBBSk ste usposobili tako, da dosega bojno pripravljenost po standardih Nata. Slovenci smo lahko ponosni na to, da smo v mnogih prelomnih trenutkih naše zgodovine imeli može in žene, ki so domoljubno, modro, pogumno in odločno sledili tudi Maistrovi viziji. Današnja slovesnost je dokaz, da cenimo generalovo zapuščino, da ohranjamo spomin na vrednote, ki jih predstavlja. General Maister je vojaške uspehe dosegel tudi s svojo karizmatičnostjo, lastnostjo, ki jo še posebej cenimo v Slovenski vojski; z njo je znal vojake okoli sebe prepričati in pridobiti v zelo nevarnih in negotovih časih. Bil je Slovenec, ki je ukrepal državotvorno, bil obenem državnik in strateg. S svojimi borci je zgodovino Slovenije začel pisati drugače, kot so si jo zamislile velike sile. Maistrove osebnostne lastnosti odlikujejo večino pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske. Samozavest, občutek za soljudi in domoljubje nam pomagajo, da znamo na različnih nalogah doma in po svetu ubirati pravo pot ter v splošni globalizaciji ohranjati slovenski duh.« Načelnik generalštaba je svoj govor sklenil z naslednjimi besedami: »Spoštovani pripadnice in pripadniki 72. BR Slovenske vojske. Ob vašem prazniku izrekam pohvalo za prispevek vsakega izmed vas, za vse napore, ki ste jih vložili v izpolnjevanje nalog in teh je bilo v preteklem letu veliko. V zahtevnih časih ste uspeli doseči vse zadane cilje, kar je tudi rezultat dobrih medsebojnih odnosov, ki odlikujejo vašo enoto.«

Na slovesnosti je generalmajor dr. Andrej Osterman podelil zlato medaljo Slovenske vojske 20. pehotnemu polku za dosežene uspehe doma in v mednarodnem okolju. Poveljnik 72. BR polkovnik Franc Koračin in poveljnik Centra vojaških šol Valter Vrečar sta za odlično sodelovanje na področju civilno-vojaškega sodelovanja Mestni občini Maribor podelila zlato plaketo Centra vojaških šol, Uprava za obrambo Maribor pa je prejela bronasto plaketo Slovenske vojske.

Priznanje za najboljšega častnika v poveljniškem operativnem stebru 72. BR za leto 2013 je prejel stotnik Sergej Vogrin, priznanje za najboljšega podčastnika v štabnem specialističnem stebru višji štabni vodnik Ivan Kalšek, priznanje za najboljšega podčastnika v poveljniškem operativnem stebru štabni vodnik Boštjan Posinger, priznanje za najboljšega vojaka leta 2013 v 72. BR pa vojak Zdravko Rižnar.

Za kulturni program so poskrbeli člani Orkestra Slovenske vojske pod vodstvom dirigentke Andreje Šolar in solistka Ana Bezjak.

V okviru spremljevalnih aktivnosti so pripadniki 72. BR ob dnevu enote organizirali in izvedli odprtje razstave del, ustvarjenih na likovni delavnici Maister 2014, ter slovesnost, na kateri so podelili priznanja najzaslužnejšim pripadnikom in izvedli Maistrov tek 72. BR.

Fotografije: Boštjan Pogorevc in Dušan Petrovič, OOJ SV