Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

22.11.2013

Slovesno ob dnevu 72. brigade Slovenske vojske

V četrtek, 21. novembra, je 72. brigada slovesno zaznamovala 21-letnico delovanja. V sodelovanju z Mestno občino Maribor je osrednja slovesnost ob obletnici brigade in spominskem dnevu generala Rudolfa Maistra potekala v Slovenskem narodnem gledališču Maribor. Poveljnik brigade polkovnik Franc Koračin je v svojem nagovoru povzel ključne aktivnosti brigade v zadnjem obdobju in najpomembnejše izzive v prihodnosti ter poudaril, da so si pripadniki 72. brigade izbrali dan enote v spomin na generala Rudolfa Maistra in na njegovo dejanje 23. novembra 1918.

Osrednji govornik na slovesnosti je bil načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Dobran Božič, ki je dejal, »da smo Slovenci lahko ponosni, da smo v mnogih prelomnih trenutkih naše zgodovine imeli može in žene, ki so domoljubno, modro, pogumno in odločno sledili svoji viziji. S ponosom lahko povem, da je lik generala, ki je odločno prevzel vojaško poveljstvo nad Mariborom, v Slovenski vojski vzornik, pojem voditelja in motivatorja, vrednote, ki jih je poosebljal, pa skrbno privzgajamo voditeljem na vseh ravneh. Današnja slovesnost ob spominskem dnevu Mestne občine Maribor in obenem 21-letnici 72. brigade Slovenske vojske je dokaz, da generalovo zapuščino cenimo, da ohranjamo spomin na pogumnega moža in vrednote, ki jih je predstavljal.«

Na osrednji slovesnosti je polkovnik Koračin podelil plaketo 72. brigade, ki jo je v imenu Območnega združenja slovenskih častnikov Mislinjske doline prevzel brigadir v pokoju Alojz Jehart, ter zlato medaljo 72. brigade, ki jo je prejel štabni vodnik Darko Jeza. V kulturnem programu prireditve so sodelovali pripadniki Big Band Orkestra Slovenske vojske s solistoma Katjo Rihter in Jožetom Novakom ter učenci Osnovne šole borcev za severno mejo Maribor.

V okviru spremljevalnih aktivnosti so pripadniki 72. brigade položili tudi venec pred spomenikom generala Rudolfa Maistra na Trgu Rudolfa Maistra v Mariboru ter v sodelovanju z Mestno občino Maribor organizirali in izvedli odprtje razstave del, ustvarjenih na likovni delavnici Maister 2013.


Foto: Boštjan Pogorevc, SOJ SV