Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

24.11.2016

Slovesno ob dnevu 72. brigade Slovenske vojske in dnevu Rudolfa Maistra

V sredo, 23. novembra, je 72. brigada Slovenske vojske slovesno zaznamovala 24-letnico delovanja. V sodelovanju z Mestno občino Maribor je osrednja slovesnost ob obletnici 72. brigade, dnevu generala Rudolfa Maistra in spominskem dnevu Mestne občine Maribor potekala v dvorani Union v Mariboru.

Poveljnik 72. brigade brigadir Franc Koračin je v svojem nagovoru povedal, da general Rudolf Maister predstavlja za pripadnike 72. brigade Slovenske vojske trdno vez z Mariborčani, lokalno skupnostjo, društvom generala Maistra ter drugimi veteranskimi, domoljubnimi društvi in organizacijami, OŠ borcev za severno mejo ter z vsemi ostalimi, s katerimi ohranjajo spomin na generala Maistra skozi vse leto.

Osrednji govornik na slovesnosti je bil načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor dr. Andrej Osterman, ki je dejal: »Ponosno povem, da je lik generala Maistra nam, pripadnikom in pripadnicam Slovenske vojske, vzor, pojem voditelja in motivatorja. Vrednote, ki jih je poosebljal, skrbno privzgajamo vojaškim voditeljem na vseh ravneh. Pomembna bojna moč v sestavi Slovenske vojske ste tudi pripadniki in pripadnice 72. brigade, ki ste letos vztrajno in neomajno dosegli več vojaških ciljev. Sodelovali ste na mnogih usposabljanjih in vajah doma in v tujini, ki so povečali vašo usposobljenost za opravljanje različnih nalog, med katerimi gre še posebej izpostaviti odlično organizirano in izvedeno mednarodno vojaško vajo Takojšen odgovor 2016. Prav tako ste zelo uspešno izvedli naloge v mednarodnih operacijah in misijah na Kosovu, v Afganistanu in Libanonu, še posebno ponosen pa sem na aktivnosti, ki ste jih izvedli v okviru civilno-vojaškega sodelovanja. Ob vašem prazniku se za vse napore in prizadevanja zahvaljujem vsakemu izmed vas, ki ste prispevali k doseganju ciljev 72. brigade in Slovenske vojske. 

Na slovesnosti se je brigadir Franc Koračin zahvalil županu Mestne občine Maribor dr. Andreju Fištravcu za sodelovanje in podelil plaketo 72. brigade Upravi za obrambo Novo mesto za zgledno sodelovanje v domicilnem območju 72. brigade in podporo pri realizaciji nalog enot 72. brigade. Podelil je priznanje za najboljšega častnika 72. brigade za leto 2016, ki ga je prejel stotnik Dušan Belovič, priznanje za najboljšega podčastnika je prejel štabni vodnik Drago Rus, priznanje za najboljšega vojaka leta 2016 v 72. brigadi pa vojak Klemen Ferjanc, ki je v svojem nagovoru povedal, da mu je v čast, da je bil izbran za najboljšega vojaka 72. brigade, se zahvalil za tako veliko zaupanje ter dodal, da se bo še naprej trudil ostati najboljši in biti vzor svojim sodelavcem. 

Za kulturni program so poskrbeli dijaki in dijakinje Konservatorija za glasbo in balet Maribor, vokalna skupina Fantje na vasi (Kulturno-umetniško društvo Rače) in  pripadnica Slovenske vojske Tamara Fajfar.

V okviru spremljevalnih aktivnosti so pripadniki 72. brigade ob dnevu enote na ogled postavili dela, ustvarjena na likovni delavnici Maister 2016, ter izvedli slovesnost v Vojašnici generala Maistra, na kateri so podelili priznanja najzaslužnejšim pripadnikom. Izvedli so Maistrov tek v okolici Maribora in položili venec k spomeniku generala Maistra v Mariboru.

Fotografije: desetnik Luka Mitrović, 72. brigada Slovenske vojske

Poveljnik 72. brigade brigadir Franc Koračin je podelil medalje in priznanja najzaslužnejšim pripadnikom.

Maistrov tek.

Teka so se udeležili tudi otroci OŠ borcev za severno mejo.

Na ogled so bila postavljena dela, ustvarjena na likovni delavnici Maister 2016.

Polaganje venca k spomeniku generala Maistra v centru Maribora.

Bronasto plaketo 72. brigade je prejela UO Novo mesto.

Najboljši častnik 72. brigade za leto 2016 je stotnik Dušan Belovič.

Najboljši podčastnik 72. brigade za leto 2016 je štabni vodnik Drago Rus.

Najboljši vojak 72. brigade za leto 2016 je vojak Klemen Ferjanc.

Goste je nagovoril poveljnik 72. brigade brigadir Franc Koračin.

Osrednji govornik ob dnevu 72. brigade in dnevu generala Maistra je bil generalmajor dr. Andrej Osterman, načelnik Generalštaba Slovenske vojske.