Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

23.11.2018

Slovesno ob dnevu 72. brigade Slovenske vojske

V četrtek, 22. novembra, je v Vojašnici generala Maistra v Mariboru potekala slovesnost ob dnevu 72. brigade Slovenske vojske, ki je na ta način slovesno zaznamovala 26-letnico delovanja.

Župan Mestne občine Maribor dr. Andrej Fištravec je v svojem pozdravnem nagovoru dejal, da so v Mariboru ponosni na pripadnice in pripadnike 72. brigade, ki gradijo trdnost naše prelepe domovine.

Poveljnik 72. brigade polkovnik Peter Zakrajšek je v svojem nagovoru povzel pomembnost dogodkov izpred 100 let, ki so pustili pečat na naši narodni zgodovini in katere sadove žanjemo danes, ter poudaril, da so pripadniki 72. brigade lahko ponosni, da bivajo v vojašnici, ki nosi ime po generalu Rudolfu Maistru.

»Vojska je močna toliko, kot je opremljen, usposobljen in motiviran vsak njen pripadnik. Tako je veljalo leta 1918 in tako velja tudi danes. Še posebej v danih razmerah, ko so rezultati dela Slovenske vojske odvisni od nas, našega znanja in naše predanosti. Pripadnice in pripadniki 72. brigade, za svoj dan ste izbrali dan Rudolfa Maistra. S tem ste se tudi zavezali, da boste nadaljevali njegovo izročilo in boste dediči njegovega duha, sledili njegovim stopinjam, njegovi odločnosti in vrednotam. Zlasti domoljubju, osrednji vrednoti, ki mora biti še posebej uveljavljena v Slovenski vojski. V zadnjem obdobju ste bili soustvarjalci mnogih pomembnih dogodkov v Slovenski vojski, Natovo ocenjevanje Bataljonske bojne skupine z oceno bojne pripravljeni, odlično ste opravili naloge na mednarodni vojaški vaji Trojni stik na Norveškem, pripravili in napotili ste kontingente na mednarodne operacije in misije. Uspešno zagotavljate sile in vzdržujete njihovo pripravljenost za delovanje v domovini. Odlikuje vas izjemna pripravljenost in odzivnost pri delovanju drugih državnih organov,« je v svojem nagovoru dejal osrednji govornik na slovesnosti poveljnik sil Slovenske vojske brigadir Milko Petek in nadaljeval: »Danes uspešno nadaljujete zgodbo Slovenske vojske, ki se je začela pred več kot četrt stoletja. V tem času ste prehodili dolgo pot, premostili mnoge izzive in se postavili ob bok enotam sodobnih vojska, kar nam priznavajo mnogi tuji vojaški predstavniki.«

Svoj govor je poveljnik sil sklenil z naslednjimi besedami: »Spoštovane pripadnice in pripadniki 72. brigade Slovenske vojske, dostojanstveno in častno praznujte vaš praznik, saj je vaše delo, ki ga predano opravljate usmerjeno v boljše in varnejše okolje doma in po svetu.

Ob dnevu 72. brigade so razglasili najboljšega častnika, podčastnika in vojaka 72. brigade za leto 2018. Najboljši častnik za leto 2018 je stotnik Renato Brezner iz 74. pehotnega polka, najboljši podčastnik za leto 2018 je višji vodnik Beno Fotivec iz 74. pehotnega polka in najboljša vojakinja za leto 2018 je poddesetnica Lidija Vidic iz Čete za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo, Rodovskega bataljona 72. brigade. Najzaslužnejšim pripadnikom 72. brigade, ki so se izkazali s svojim delom v preteklosti, pa so bila podeljena priznanja in medalje.

V okviru spremljevalnih aktivnosti so pripadniki 72. brigade ob dnevu enote organizirali in izvedli odprtje razstave del, ustvarjenih na likovni delavnici Maister 2018, ter izvedli Maistrov tek 72. brigade.

Fotografije: desetnik Luka Mitrović, 72. brigada