Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

29.05.2017

Slovesno ob dnevu 10. pehotnega polka

V petek, 26. maja, je bila v Vojašnici Edvarda Peperka v Ljubljani slovesnost ob dnevu 10. pehotnega polka, ki je tako slovesno praznoval 21-letnico delovanja. Prireditve so se udeležili tudi brigadirka Alenka Ermenc, brigadir Klemen Medja, nekdanji pripadniki enote ter drugi gostje.

Na začetku slovesnosti je prisotne nagovoril poveljnik polka podpolkovnik Franc Kalič, ki je na kratko povzel aktivnosti v zadnjem obdobju, pri čemer je izpostavil oblikovanje motorizirane bataljonske bojne skupine in udeležbo na vojaških vajah ter v mednarodnih operacijah in na misijah.

»Pripadate enoti, s katero je pred 21 leti zavel nov veter v Slovenski vojski. Zato mi misli uhajajo k vašim začetkom, ki so bili obenem zametki slovenske vojaške profesionalnosti. Takratni 10. bataljon za mednarodno sodelovanje je bil že od ustanovitve v celoti profesionalna enota,« je v svojem govoru dejal namestnik poveljnika 1. brigade polkovnik Robert Glavaš in nadaljeval: »… vaša pot je zmagovalna, vendar ni nič lažja, verjetno je celo težja zaradi pričakovanj in standardov, ki ste jih postavili. Tudi danes, tako kot pred 21 leti, so oči in pričakovanja celotne Slovenske vojske uprte v vas. Lani smo skupaj zgradili zmogljivost bataljonske bojne skupine, katere pripadniki danes uspešno opravljajo naloge v mednarodnih operacijah in na misijah.«

Slovesnost, na kateri so razglasili najboljšega vojaka in podčastnika polka leta 2016, sta glasbeno obarvala učenca Glasbene šole Ljubljana Moste Polje. Poveljnik polka podpolkovnik Kalič in glavni podčastnik praporščak Muhič pa sta pripadnikom podelila čine ter medalje in priznanja 10. pehotnega polka.

Fotografije: arhiv 1. brigade