Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

01.06.2018

Slovesno ob dnevu 10. pehotnega polka

V petek, 1. junija, je bila v Vojašnici Edvarda Peperka v Ljubljani slovesnost ob dnevu 10. pehotnega polka, ki je praznoval 22-letnico delovanja. Ob tej priložnosti so zaznamovali tudi dan pehote, ki ga Slovenska vojska praznuje 2. junija.

Pehota je še vedno hrbtenica vsake sodobne vojske. Zaradi tehnološkega napredka v oboroženih silah se je pehota številčno zmanjšala, hkrati pa tudi posodobila, predvsem na področju premičnosti in zaščite, ter dobila nove oblike. Zgodba 10. pehotnega polka se je začela 27. maja 1996, ko je bila oblikovana nova enota 10. bataljona za mednarodno sodelovanje (10. bMS). Prvi poklicni vojaki so se v vojašnici v Logatcu začeli uriti za obrambo domovine in za delo v operacijah v podporo miru. 10. bMS je bil prva enota, v kateri je usposabljanje potekalo po merilih zveze Nato in s sodelovanjem na vaji Cooperative Adventure Exchange 98 se je Slovenska vojska prvič enakovredno postavila ob bok ostalim vojskam držav članic Nata. Leta 2000 se je enota preselila v vojašnico v Ljubljani, skozi leta pa je bataljon spreminjal podobo in formacijo. Preimenoval se je v 10. motorizirani bataljon in nato v 10. pehotni polk.

Na začetku slovesnosti je prisotne nagovoril poveljnik 10. pehotnega polka podpolkovnik Gregor Vodeb, ki je povzel zgodovino enote in aktivnosti v zadnjem obdobju ter poudaril, da jih tudi v prihodnje čakajo zahtevne naloge.

Slavnostni govornik, namestnik poveljnika sil Slovenske vojske brigadir Ernest Anželj, je povedal, da je 10. pehotni polk vedno postavljal mejnike ter da so njegovi pripadniki tudi danes pogumni in zvesti bojevniki. Ob dnevu rodu pehote pa je poudaril, da je pehota ključni del vsake vojske, saj je to najstarejši in najštevilčnejši vojaški rod.

Ob tej priložnosti so najzaslužnejšim podelili priznanja, medalje in čine ter razglasili najboljšega vojaka in podčastnika 10. pehotnega polka 1. brigade za leto 2016. Najboljši vojak je desetnik Tihomir Lovrič, ki je med tem opravil šolanje za podčastnika in prejel čin vodnika, najboljši podčastnik pa višji vodnik Lucijan Čuk. Sokoli so pred slovesnostjo, ki sta jo popestrila mlada harmonikarja, odtekli tudi polkovni tek.

Fotografije: vojakinja Ana Košir, 10. pehotni polk/1. brigada Slovenske vojske