Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

19.12.2016

Slovesno ob dnevu 1. brigade Slovenske vojske

V soboto, 17. decembra, je bila v Vojašnici Edvarda Peperka v Ljubljani slovesnost ob dnevu 1. brigade Slovenske vojske, ki je tako slovesno praznovala 18-letnico delovanja. Prireditve so se udeležili tudi ministrica za obrambo Andreja Katič, načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor dr. Andrej Osterman, župan Občine Kočevje dr. Vladimir Prebilič, pripadniki veteranskih in domoljubnih organizacij ter drugi gostje.

»Vojaki se vedno s ponosom spominjamo korakov naše vojaške poti. Še z večjo radostjo pa se spominjamo dejanj, zapisanih kot temelj za delovanje današnje 1. brigade,« je v svojem  nagovoru dejal poveljnik 1. brigade brigadir Roman Urbanč in nadaljeval: »V 1. brigadi ste spoštovane pripadnice in pripadniki največja vrednost vi, naša moč, s katero se postavljamo ob bok največjim in tradicionalno močnejšim vojskam. Bodite ponosni, da ste vojaki Slovenske vojske, da ste pripadniki 1. brigade. Vaša odličnost se odraža v stanju pripravljenosti za bojevanje, izvajanje humanitarnih in drugih nalog, ki nam jih nalagajo zakonodaja in naši nadrejeni. Še naprej varujte drug drugega. Za svojega sobojevnika naredite vse. Zaupajte v svoje nadrejene. Nadrejeni ravnajte profesionalno in etično s svojimi podrejenimi in negujte vojaško disciplino. Spoštovana celotna družina 1. brigade, ponosen sem na vas.«

Ministrica za obrambo Andreja Katič je v svojem govoru izpostavila, da moč zavezništva, temelji na moči posameznih zaveznic. Vsaka država mora poskrbeti za potrebno raven nacionalno obrambne sposobnosti in odpornosti. Zgodovina nas uči, da moramo biti sposobni za svojo obrambo, pri čemer nas bodo zavezniki podprli in nadomestili nekatere manjkajoče obrambne zmogljivosti, vendar ne bodo izvajali obrambe namesto nas. Poudarila je še, da je danes zavedanje o nujnosti spremenjenega pristopa k obravnavanju vprašanj nacionalne varnosti in obrambe prisotno tako v političnih kot strokovnih krogih in javnosti.

Ob praznovanju dneva 1. brigade je ministrica še poudarila: »Vsi, ki delujete v Prvi, ste lahko ponosni na svoj delež pri razvoju slovenskih obrambnih sil in podpori nacionalnih interesov. Ste nosilci oblikovanja profesionalne vojske, zagotavljate pripravljene sile in izpolnjujete mednarodne obveze Republike Slovenije. Zaradi vašega delovanja in zgleda smo lahko ponosni na Slovensko vojsko in njeno vlogo v mednarodnem okolju. Svojo učinkovitost ste pokazali tudi pri podpori naporov za obvladovanje migracijskih tokov in zaščito državne meje. Pokazali ste, da se lahko Slovenija vedno nasloni na Slovensko vojsko, ki je tudi pomoč in podpora drugim državnim organom. Hvala vsem, ki vas odlikuje lojalnost Sloveniji in naši vojski, ki dosledno uresničujete cilje Ministrstva za obrambo in pri tem izkazujete veliko mero iniciative, motiviranosti ter pripravljenosti na odrekanja in tveganja. Hvala, ker krepite ugled Slovenske vojske in Slovenije v mednarodnem okolju. Zaradi vas bo Prva tudi v prihodnje gonilna sila razvoja Slovenske vojske in hrbtenica njene pripravljenosti.« 

Brigada je vse dobljene naloge opravila z odliko, enote in posamezniki pa so se dokazali tudi na drugih področjih: 1. brigada je najboljša brigada v športu, 132. gorski polk je najboljši polk v športu, najboljši podčastnik in športnica Slovenske vojske prihajata iz 1. brigade in na tekmi oddelkov Slovenske vojske je zmagal oddelek 10. pehotnega polka.

Za kulturni program so poskrbeli člani pevskega zbora Zveze MORiS in Big band Orkestra Slovenske vojske.

Čestitke ob prazniku, Prve in Prvi!

Fotografije: desetnik Daniel Mlakar, OOJ GŠSV