Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

06.01.2012

Slovesno ob 9-letnici delovanja Poveljstva sil Slovenske vojske

Danes, 6. januarja, je na Vrhniki potekala slovesnost ob 9. obletnici začetka delovanja Poveljstva sil Slovenske vojske. Ob tej priložnosti je v Vojašnici Ivana Cankarja na jutranjem slovesnem postroju pripadnikov in pripadnic poveljstva poveljnik sil brigadir Branimir Furlan najzaslužnejšim podelil priznanja, slovesnost pa so nato v vrhniškem Cankarjevem domu zaokrožili s koncertom Big Banda Orkestra Slovenske vojske pod taktirko Gregorja Vidmarja in z recitalom upokojenega pripadnika Slovenske vojske majorja Matjaža Žirovnika. Slovesnosti sta se udeležila tudi ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor mag. Alojz Šteiner. 

Osrednji govornik na slovesnosti je bil poveljnik sil brigadir Branimir Furlan, ki je v svojem govoru dejal, da ministrici in načelniku lahko sporoči, da je Poveljstvo sil Slovenske vojske danes še bolj pripravljeno in učinkovitejše kot pred letom dni. V vse uspehe sil Slovenske vojske je vtkano delo pripadnikov in pripadnic poveljstva, je nadaljeval brigadir Furlan in pri tem izpostavil mejnike delovanja sil v preteklem letu: urjenje in potrjevanje zmogljivosti 20. motoriziranega bataljona v kompleksnem okolju na vaji v Nemčiji, premeščanje letalstva in zračne obrambe na taktično vajo z bojnim streljanjem v Makedonijo, ognjeno delovanje 460. artilerijskega bataljona na vaji zunaj nacionalnega ozemlja in na velikih razdaljah, izvedba nočne vaje z bojnim streljanjem nivoja čete. Svoj govor je brigadir Furlan zaključil, da bodo sile Slovenske vojske kljub finančni krizi še naprej zagotavljale čim boljše vadbene pogoje za zagotavljanje pripravljenosti poveljstev in enot ter da bo vse zagotovljeno, da bodo sile Slovenske vojske uspešno uresničevale svoje poslanstvo s tistim, kar imajo, ker smo profesionalci in se od nas to pričakuje.

V okviru slovesnosti je poveljnik brigadir Furlan predstavnicama vrtca in osnovne šole iz Šenčurja, Ireni Križnar in Andreji Režek, za njihov večletni projekt skrbi za pripadnike in pripadnice Slovenske vojske v mednarodnih operacijah in misijah v zahvalo vročil spominsko sliko, ministrici za obrambo dr. Ljubici Jelušič pa je v spomin predal sliko z njenimi utrinki med vojaki.  

Ob tej priložnosti je ministrica dr. Ljubica Jelušič v svojem kratkem nagovoru čestitala poveljniku sil ob dnevu poveljstva in mu vročila spominski kovanec ministrice za obrambo.

Poveljstvo sil je združeno poveljstvo, ki načrtuje pripravljenost in delovanje sil Slovenske vojske doma in v operacijah kriznega odzivanja ter zagotavlja doseganje njenih operativnih zmogljivosti in njihovo integracijo v sile zavezništva.

Po ukazu zagotavlja prehod v višje stopnje pripravljenosti in mobilizacijo sil ter vodi njihovo delovanje na kopnem, morju in v zračnem prostoru.
 

Foto: Bruno Toič, MORS

Video posnetek (youtube MORS): Borut Podgoršek