Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

07.01.2010

Slovesno ob 7-letnici Poveljstva sil Slovenske vojske

Včeraj, 6. januarja, je bila v Vojašnici Ivana Cankarja na Vrhniki slovesnost ob 7-letnici Poveljstva sil Slovenske vojske. Osrednji govornik na prireditvi je bil načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor mag. Alojz Šteiner, ki je v svojem nagovoru dejal, da je bilo sedmo leto polno izzivov in preizkušenj, ki so jih prinesla zmanjšana finančna sredstva ter kadrovska konsolidacija. Poudaril je, da so se pripadniki Poveljstva sil na izzive odzvali tako, kot se od poklicnih vojakov pričakuje, saj so iz njih izhajali močnejši. Med nalogami letošnjega leta je izpostavil spremembo misije na Kosovu in zahtevnejšo nalogo v Afganistanu, ki bosta med drugim pomembni tudi zaradi dragocenih operativnih izkušenj, ki jih bodo pripadniki pridobili.

Poveljnik sil Slovenske vojske brigadir Alan Geder se je v nagovoru sodelavcem zahvalil za prizadevnost in izpostavil nove izzive, med katerimi so funkcionalna profesionalizacija z razvojem slovenske vojaške kulture, vzpostavljanje strokovnega vojaškega voditeljstva ter razvoj vojaške stroke in odgovornosti pri opravljanju dela. Ob koncu prireditve je najzaslužnejšim pripadnikom in pripadnicam podelil priznanja Poveljstva sil.

Poveljstvo sil Slovenske vojske je združeno poveljstvo na operativni ravni, odgovorno za pripravljenost in usposobljenost podrejenih poveljstev in enot. Poveljuje vsem silam na območju odgovornosti ter združuje taktične enote in enote za podporo. Je pristojno za organiziranje in vodenje obrambnih priprav ter delovanje Slovenske vojske v nacionalnem okolju. Prav tako organizira in vodi enote Slovenske vojske znotraj Zavezništva ter v mednarodnih operacijah in misijah.

Foto: Karel Movrin, PSSV