Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

24.06.2016

Slovesno ob 160-letnici Kadetnice in zaznamovanju dneva državnosti

V četrtek, 23. junija, je pred Vojaškim objektom Kadetnica v Mariboru potekala slavnostna prireditev ob 160-letnici Kadetnice Maribor in zaznamovanju dneva državnosti ob 25-letnici samostojnosti Republike Slovenije. Slavnostna govornica na prireditvi, ki sta jo organizirali Vojašnica generala Maistra in Mestna občina Maribor, je bila ministrica za obrambo Andreja Katič, v uvodu pa sta zbrane nagovorila dr. Andrej Fištravec, župan Mestne občine Maribor, in poveljnik Centra vojaških šol brigadir mag. Vilibald Polšak.

Ministrica Andreja Katič je v svojem govoru izpostavila pomen praznovanja 25-letnice samostojnosti in suverenosti Republike Slovenije ter 160. obletnice odprtja Kadetnice. Oba jubileja imata skupni imenovalec v državotvornosti, kajti izobraževanje in obramba sta dve od temeljnih dimenzij varne, uspešne in perspektivne države. Kadetnica ni samo ena izmed najlepših stavb, v katerih domuje Slovenska vojska, natančneje Center vojaških šol Slovenske vojske, ampak je njena najvišja izobraževalna komponenta, je še poudarila ministrica.

V nadaljevanju govora je ministrica orisala pot, ki jo je slovenski narod prehodil do junija 1991, ko smo razglasili samostojnost naše države, ter izpostavila pomen vojaškega izobraževanja za razvoj vojaške stroke in graditev moderne vojaške organizacije. Zato v samostojni Sloveniji ohranjamo pomen Kadetnice kot vojaškega izobraževalnega in znanstveno-raziskovalnega središča ter si hkrati prizadevamo za uspešno nadaljevanje vojaškega šolstva tudi vnaprej.

V luči praznovanja 25-letnice državnosti Republike Slovenije je ministrica še poudarila pomen spoštljivega odnosa do osamosvojitvenih dejanj, ki so slovenski narod združila v prizadevanjih za lastno državnost. Prav zaradi takratne enotnosti smo zmagali in ni prav, da nekateri po 25 letih pripisujejo vse zasluge za najpomembnejši trenutek slovenske zgodovine, vsem drugim pa to odrekajo. Osamosvojitev Slovenije je zasluga vseh državljanov in državljank Republike Slovenije, ki so se na referendumu odločili za samostojnost, takratni voditelji pa so skupaj s pripadniki Teritorialne obrambe in policije osamosvojitev dejansko uresničili ter našo državo umestili na evropski in svetovni zemljevid.

Poveljnik Centra vojaških šol brigadir mag. Vilibald Polšak je v svojem nagovoru izrazil ponos ob 160-letnici Kadetnice z besedami: »Znanje posameznika je sad tradicije in sad preteklih rodov, ki so vsa ta znanja pridobivali in ohranjali. V Centru vojaških šol smo ponosni, da nam je zaupana ta pomembna naloga in zagotavljam vam, da jo izvajamo z vso odgovornostjo. V svoji bogati zgodovini je Kadetnica ob tem, da je kulturni spomenik, tako dobila še pomembno vsebino, ki ima danes ob praznovanju dneva državnosti še poseben pomen, izobraževanje in usposabljanje slovenskih deklet in fantov za obrambo domovine.«

Za kulturni program so poskrbeli Big Band Konservatorija za glasbo in balet Maribor pod vodstvom dirigenta Janeza Vouka, vokalni solist Oto Pestner ter vokalna skupina Zvok.

Ob 160-letnici Kadetnice so pripadniki Centra vojaških šol izvedli še pohod s predstavitvijo zgodovine Kadetnice in spominski tek okrog Kadetnice v spomin vsem častnikom, podčastnikom in vojakom, ki so bivali, se izobraževali in živeli v Kadetnici v teh 160 letih.

Fotografije: desetnik Luka Mitrović, 72. brigada

Flash is required!

- ministrica za obrambo Andreja Katič, govor