Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

02.06.2010

Slovesni sklep vaje Večnacionalnih sil kopenske vojske Zvita podlasica 2010

S sklepno slovesnostjo se je danes, 2. junija, končala letošnja največja vaja Večnacionalnih sil kopenske vojske (Multinational Land Force – MLF) Zvita podlasica 2010, ki je od 20. maja potekala na območju madžarskega vojaškega vadbenega centra pri Veszpremu.

Slavnostni govornik, poveljnik brigade MLF brigadni general Marcello Bellacicco, je poudaril pomembnost skupnega usposabljanja slovenske, italijanske in madžarske vojske v okviru brigade MLF. V preteklih dveh tednih so udeleženci vaje dokazali, da lahko uspešno delujejo tudi v najzahtevnejših mednarodnih operacijah. Slovesnost so sklenili s podelitvijo priznanj, med katerimi je plaketo Združenega poveljstva sil madžarske vojske dobil tudi poveljnik 1. brigade polkovnik Dobran Božič, ki je na vaji sodeloval v vlogi namestnika poveljnika brigade MLF. Polkovnik Božič je ob koncu zbranim pripadnikom in pripadnicam slovenskega kontingenta izrekel svoj ponos in pohvale za opravljeno delo ter jim zaželel srečen povratek v domovino.

Pripadniki Lahke bataljonske skupine (LBBSk), kateri je poveljeval podpolkovnik Pavel Jereb, so na vaji, ki je potekala po scenariju mednarodne misije ISAF, nadgradili usposobljenost LBBSk za izvajanje celotnega spektra postopkov načrtovanja, vodenja in izvajanja operacij v mednarodnem okolju. Poleg tega so pridobili mnoge izkušnje od italijanskih in madžarskih kolegov, ki so v podobnem okolju že realno delovali. Med vajo je v LBBSk potekalo tudi ugotavljanje pripravljenosti poveljstva, ki ga je z odliko ocenila skupina pripadnikov Poveljstva sil Slovenske vojske pod vodstvom podpolkovnika Slavka Harca.

Celotni slovenski kontingent na vaji je bil sestavljen iz 150 pripadnikov in pripadnic različnih rodov in enot Slovenske vojske, ki so dopolnjevali dolžnosti v LBBSk, poveljstvu brigade MLF, nacionalnem podpornem elementu in vodstvu vaje.

Foto: stotnik Primož Hodak