Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

27.09.2010

Slovesen postroj pred odhodom 14. kontingenta v Afganistan

V ponedeljek, 27. septembra, ob 13. uri je v Vojašnici Novo mesto potekala slovesnost pred odhodom pripadnikov 14. slovenskega kontingenta Isafa v Afganistan. Slovesnosti so se udeležili ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič, načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor mag. Alojz Šteiner in poveljnik nacionalne garde Kolorada generalmajor Michael Edwards. Zbrane je nagovoril predsednik Vlade Republike Slovenije Borut Pahor.
Pred slovesnostjo so se srečale tudi družine pripadnikov, ki odhajajo v mednarodno operacijo.

Napotitev pripadnikov Slovenske vojske v Afganistan in prevzem samostojnega mentoriranja pehotnega bataljona bosta potekala na podlagi sklepa Vlade RS ter odredbe ministrice. Pripadniki 14. slovenskega kontingenta, ki ga sestavlja 88 pripadnikov iz različnih enot SV in civilna strokovnjaka, bodo v operaciji Isafa izvajali mentoriranje pripadnikov afganistanske nacionalne vojske (ANA) v pehotnem bataljonu in bataljonu za bojno podporo, zagotavljali podporo in zaščito mentorskim skupinam ter nacionalno logistično podporo in delovali v sestavi poveljstev Isafa ter regionalni obnovitveni skupini (PRT) regionalnega poveljstva Zahod. V skupino za mentoriranje (OMLT) in enoto za podporo bo vključenih 11 pripadnikov nacionalne garde Kolorada. Napotitev poteka v več fazah. Moštvo odhaja na območje delovanja v dveh skupinah. Odhod predhodnice po cesti v Nemčijo na letališče Ramstein je potekal pretekli teden, v naslednjih dneh pa bo z letalom odpotovala v Herat. V drugi polovici oktobra je z letališča Edvarda Rusjana Maribor v Herat načrtovan premik glavnine kontingenta. Datumi niso točno določeni, ker so odvisni od razmer v zračnem prometu, predvsem v Afganistanu, in od obremenjenosti zrakoplovov. Nameščeni bodo v ameriški bazi v Šindadu. Premik prvih dveh vozil svarun je potekal konec preteklega tedna, še dva svaruna pa bosta odpeljana proti Afganistanu v naslednjih dneh.

Priprave kontingenta so potekale v štirih fazah. Prvo fazo usposabljanja so končali 23. aprila, cilj te faze pa je bil usposobiti pripadnike kontingenta iz individualnih veščin. Druga faza, katere cilja sta bila urjenje bojnih postopkov in integracija pripadnikov nacionalne garde Kolorada, je bila uspešno končana 13. avgusta. V tej fazi so med drugim izvedli 24-urni tečaj jezika dari in pripravljalni tečaj za častnike v poveljstvih Isafa, spoznali pravila delovanja na območju odgovornosti ter urili različne taktične postopke. Avgusta sta bili izvedeni usposabljanje in preverjanje v Centru za bojno usposabljanje. V drugi polovici avgusta je 40 pripadnikov izvedlo drugo fazo Natovega usposabljanja za OMLT v Združenem mednarodnem pripravljalnem centru (JMRC) v Nemčiji. V tretji fazi, ki je potekala do 27. septembra, so se nadaljevala usposabljanja v različnih veščinah. Tako so bile izvedene skupinske priprave v vojašnici Novo mesto, kjer so nadaljevali usposabljanje iz jezika dari. Kontingent je med pripravami oblikoval koheziven in učinkovit kolektiv. Individualna in kolektivna usposobljenost sta dobri. V sklepni fazi bodo usposabljanja potekala še v Afganistanu, kjer bo tudi verifikacija pripravljenosti za prevzem mentoriranja predvidoma v začetku novembra.
Do odhoda, ki bo predvidoma v drugi polovici oktobra, bodo pripadniki dokončno pripravili svojo opremo za prevoz na območje delovanja, kompenzirali ure, ki so jih pridobili zaradi intenzivnih priprav, in koristili dopuste.

Foto: Emil Jalovec, GŠSV

Video posnetki (youtube): Brane Petrovič, MORS 

Flash is required!

Govor - Predsednik Vlade Republike Slovenije Borut Pahor


Flash is required!

Govor - Poveljnik nacionalne garde Kolorada generalmajor Michael Edwards


Flash is required!

Odgovori na vprašanja novinarjev