Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

05.07.2010

Slovenskim vojakom na Kosovu zaupana pomembna naloga

Med 23. in 29. junijem je četa Kilo 21. slovenskega kontingenta KFOR na Kosovu zagotavljala taktično rezervo poveljnika KFOR na območju Večnacionalne bojne skupine Center. Četa Kilo je bila pripravljena za delovanje v primeru dejanskega ogrožanja svobode gibanja ter varnega in stabilnega okolja na Kosovskem polju, kjer so potekale aktivnosti prebivalcev srbske narodnosti na Kosovu ob verskem in nacionalnem prazniku sv. Vida.

Četa se je 27. junija namestila v bližino samostana Gračanica, kjer je sv. mašo ob koncu tradicionalnega vidovdanskega pohoda vodil patriarh srbske Pravoslavne cerkve Irinej. Naslednji dan se je četa premaknila v bližino spomenika Gazimestan pri Prištini, kjer je potekalo sklepno zborovanje pohodnikov. Četa je imela glavno vlogo pri zavarovanju celotnega območja in je bila v tem času v visoki stopnji pripravljenosti za takojšnje posredovanje v primeru nemirov med pripadniki srbske in albanske narodnosti. Podpirale so jo enote portugalske, švedske in češke vojske. Delovanje pripadnikov KFOR je na terenu vodil štab poveljnika KFOR. 

Srbska Pravoslavna cerkev in srbski narod praznujejo 28. junija dan sv. Vida, v spomin na padle srbske vojake in carja Lazarja, ki so leta 1389 na Kosovskem polju branili svoje ozemlje in krščanstvo pred Otomanskim cesarstvom. Car Lazar je svetnik in mučenik srbske Pravoslavne cerkve. Letošnje zborovanje ob vidovdanu je potekalo brez večjih incidentov.