Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

19.01.2011

Slovenski vojaški padalci odlični v Dubaju

Čeprav je zimski čas pri padalcih namenjen za paraski, so se najboljši tekmovalci v skokih na cilj pretekli teden zbrali v Dubaju, kjer so se potegovali za naslove najboljših na 2. zalivskem pokalu.

V konkurenci več kot 200 padalcev in padalk iz 30 držav, med najboljšimi so manjkali le Kitajci, so nastopili tudi slovenski padalci, sicer vsi pripadniki šolskega padalskega oddelka iz sestave Letalske šole Slovenske vojske. Vračajo se žlahtnejši za drugo mesto med ekipami in tretje med moškimi posamezno, ki ga je osvojil Senad Salkič. ''Odlično, kaj bolj pametnega ne morem povedati. Razmere ob morju so bile zanimive, spremenljive, toda na poti k drugemu mestu ekipe in mojemu tretjemu, so nam zelo pomagale dolgoletne izkušnje,'' je zadovoljno ocenil tekmovanje Salkič. V konkurenci deklet so se naši najboljši padalki Ireni Avbelj stopničke izmuznile za vsega centimeter. Tekmo v Dubaju so spremljale zelo spremenljive razmere, tik ob morju pa so se v njih najbolje znašli Čehi, ki so vodili od prve do osme serije in skakali najbolj konstantno.

''Glede na to, da pozimi skačemo po pobočjih, kar nam služi za priprave na paraski tekmovanja, je dosežek več kot odličen. Pred odhodom v Dubaj smo potihoma pričakovali uvrstitev med peterico najboljših, toda zmogli smo še več, s čimer smo izredno zadovoljni,'' je vtise iz Dubaja strnil Uroš Ban. 

Vsekakor je nastop naših padalcev zelo spodbuden pred prihajajočimi tremi tekmami evropskega pokala v paraskiju. Prva bo na sporedu že prihodnji konec tedna v avstrijskem Alpendorfu, teden dni kasneje bo nemški Unterammergau gostil tekmovalce v paraskiju, drugi vikend v februarju pa bo tretjo letošnjo tekmo gostila Kobla. Najpomembnejše tekmovanje v paraskiju v letošnji sezoni bo svetovno prvenstvo, ki ga bo gostil avstrijski Gossau prvi teden v marcu.

V šolskem padalskem oddelku je zaposlenih devet inštruktorjev padalstva. Njihove naloge so organiziranje in izvajanje padalskega šolanja pripadnikov Slovenske vojske, osnovno vzdrževanje padal in padalske opreme, zastopanje Slovenske vojske na vojaških in civilnih tekmovanjih, sodelovanje na različnih prireditvah z izvajanjem demonstracijskih skokov ter sodelovanje na različnih strokovnih usposabljanjih doma in v tujini. Padalci so tudi člani državne padalske reprezentance.