Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

12.01.2012

Slovenski vojaški letalci danes praznujejo

S slovesnim postrojem na vojaškem letališču Cerklje ob Krki so pripadniki letalskih sil Slovenske vojske danes, 12. januarja, obeležili svoj praznik.

Svoj dan praznujejo v spomin na prvi bojni polet, ko sta pilota Vilko Peternelj in Franc Zupančič, pripadnika Ljubljanske letalske stotnije, 12. januarja 1919 poletela na izvidniški polet na Koroško in mitraljirala avstrijske enote.

Slovenski vojaški letalci so se bojevali tako v prvi kot drugi svetovni vojni, sicer kot pripadniki drugih vojsk, o čemer pa je žal premalo zapisanega oziroma znanega.

V novejši zgodovini so pomembni mejniki prestop pilota majorja Jožeta Kalana in letalskega tehnika praporščaka Bogomirja Šuštarja s helikopterjem gazela iz mariborske vojašnice v vrste slovenske teritorialne obrambe 28. junija 1991,  ustanovitev 15. brigade junija 1992 in preoblikovanje vojaškega letalstva v letih 2004 in 2008.

Danes je vojaško letalstvo sestavni del Brigade zračne obrambe in letalstva. Razdeljeno je na štiri enote, in sicer 15. helikopterski bataljon, Letalsko šolo, 107. letalsko bazo in Letalsko-tehnično enoto. Vse enote bazirajo na letališču Cerklje ob Krki.

15. helikopterski bataljon je enota, namenjena za zagotovitev zračne podpore enotam Slovenske vojske, usposabljanje pilotov in tehničnega osebja, izvajanje nalog vojaškega letalstva v povezavi in za potrebe enot Slovenske vojske, iskanje in reševanje ter sodelovanje v sistemu zaščite, reševanja in pomoči. Enota ima v svoji sestavi osem večnamenskih helikopterjev bell-412, štiri večnamenske transportne helikopterje AS 532 AL cougar, dve transportni letali pilatus PC-6 turboporter in eno transportno letalo L-410 turbolet.

Letalska šola izvaja osnovno, nadaljevalno in bojno šolanje pilotov letal ter helikopterjev, v svoji sestavi pa ima štiri helikopterje bell-206 Jet Ranger, dve letali zlin 143L, osem letal zlin 242L in 11 letal pilatus PC-9/9M.

107. letalska baza je enota, namenjena za zagotovitev in logistično podporo delovanja enot zračne obrambe in letalstva, oskrbe in vzdrževanja letališč in letalskih enot Slovenske vojske ter naloge podpore države gostiteljice na letališču Cerklje ob Krki.

Letalsko-tehnična enota je enota, ki izvaja načrtovanje ter izvajanje prve in druge stopnje vzdrževanja plovil.
Slavnostni govornik na slovesnem postroju, namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske kontraadmiral Renato Petrič, je v svojem nagovoru slikovito opisal raznolikost aktivnosti, v katere so vpete enote zračnih sil Slovenske vojske. Posebej je poudaril aktivnosti zaščite in reševanja, pri katerih je dežurna posadka 15. helikopterskega bataljona Slovenske vojske v reševalnih akcijah rešila marsikatero dragoceno življenje.

Zato naj velja: LETALCI HVALA IN SREČNO!

Foto: Miha Rakar, 9. BZO