Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

13.02.2020

Slovenski vojaški kontingent v Maliju nadaljuje z usposabljanjem varnostnih sil

Pripadniki 14. kontingenta Slovenske vojske v misiji EUTM (European training mission) v Maliju v tretjem mesecu delovanja nadaljujejo z organiziranjem in samim svetovanjem ter usposabljanjem malijskih obrambnih sil v območju odgovornosti. Na ta način podpirajo osnovno poslanstvo misije, ki se osredinja na obnovitev zmogljivosti lokalnih oboroženih oziroma varnostnih sil, ki bodo v prihodnosti samostojno ohranjale zemeljsko celovitost Malija ter ščitile njegovo prebivalstvo.

Zaradi nemirnega in nestabilnega okolja v območje odgovornosti misije  svoje pripadnike prispeva 27 evropskih drzav, skupaj priblizno 750 pripadnikov. V slovenskem vojaškem kontingentu je osem pripadnikov. Sedem pripadnikov deluje v Enoti za izobrazevanje in usposabljanje v Koulikoru, en pripadnik pa deluje v poveljstvu misije v Bamaku.

Pripadnike malijske vojske usposabljajo na dva načina: centralizirano v Centru za usposabljanje v Koulikuru in decentralizirano na različnih lokacijah v Maliju. V centru in bližnjih vadiščih izvajajo vrsto  tečajev,  glede na potrebe malijske vojske. Na drugih lokacijah, praviloma so to regionalna poveljstva malijske vojske, pa svetujejo znotraj poveljstev in usposabljajo njihove podenote ravni voda oziroma čete. Vsa usposabljanja temeljijo na tematikah pehotne taktike, pehotne oborožitve, inženirstva, medicine, zvez in tudi tematik iz mednarodnega humanitarnega prava, mednarodnega vojnega prava ter voditeljstva.

Fotografije in besedilo: 14. kontingent SV na misiji EUTM