Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

17.03.2020

Slovenski vojaški kontingent v Latviji pomemben za potrditev pripravljenosti po metodi CREVAL

Šesti kontingent Slovenske vojske na misiji Okrepljena prednja prisotnost v Latviji je v prvi polovici marca sodeloval na osrednji integracijski vaji Crystal Arrow na vadišču Adaži. Med vajo so ocenili in potrdili pripravljenost bataljonske bojne skupine za delovanje v tej operaciji po metodi CREVAL. Tudi tokrat so pripadniki slovenskega vojaškega kontingenta aktivno prispevali k dobri oceni z visoko usposobljenostjo, motiviranostjo in strokovnostjo. Med vajo jih je obiskal tudi vojaški predstavnik pri Natu in EU brigadir David Humar.

Glavnino šestega kontingenta, ki mu poveljuje stotnik Vasja Bučar, sestavlja vod minometov 120 mm. V kontingentu sta minometni vod Slovenske vojske, ki mu je dodan oddelek iz Črne gore, in nacionalni podporni element. Republika Slovenija deluje v Latviji pod vodstvom Kanade kot vodilne države bataljonske bojne skupine ter ob soudeležbi Albanije, Italije, Poljske in Španije. Slovenska vojska na misiji Okrepljena prednja prisotnost v Latviji sodeluje s kontingentom do 50 pripadnikov pri izvajanju mirnodobnih aktivnosti sil misije, in sicer pri vajah, usposabljanjih, premikih za zaščito lastnih sil ter drugih mirnodobnih aktivnostih za zagotavljanje in vzdrževanje celovite in okrepljene odvračalne in obrambne drže Nata.

Z navzočnostjo na misiji Okrepljena prednja prisotnost Slovenija izraža podporo krepitvi celovite in kredibilne odvračalne in obrambne drže Nata. Zavezništvo se tako odziva na bistveno spremenjeno varnostno okolje, dinamiko in tveganje v njegovi vzhodni soseščini. Z navzočnostjo na Baltiku zavezništvo daje dodatna varnostna zagotovila najbolj izpostavljenim vzhodnim zaveznicam, ki se počutijo posebej ogrožene in so zato zaprosile za pomoč Nato. Sodelovanje na misiji prispeva tudi k nadgradnji povezljivosti z zavezniškimi silami, dvigu usposobljenosti in izurjenosti ter krepitvi pripravljenosti in bojne sposobnosti enot in pripadnikov Slovenske vojske. Operacija izraža jasno odvračalno sporočilo, da se bo zavezništvo odzvalo tam, kjer in ko je treba, oziroma da bo vsakršna agresija proti katerikoli zaveznici odvrnjena z ustreznim skupnim vojaškim odzivom.