Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

03.05.2018

Slovenski vojaški kontingent pomembno prispeval k uspehu vaje Srebrni meč

Od 16. do 27. aprila je bila v silah Kfor na Kosovu vojaška vaja Srebrni meč (Silver Sabre). Na vaji, ki se je odvijala v vojaških bazah Camp Film City v Prištini in Pomozatin ter na vojaškem letališču Slatina, je sodeloval tudi 36. kontingent Slovenske vojske na misiji Kfor.  Med vajo so usposabljali vodilni kader misije, osebje varnostnih struktur ter organizacij na Kosovu za ravnanje ob naravnih in drugih nesrečah ter ostalih izrednih dogodkih na Kosovu. Sočasno so preverili tudi postopke kriznega odzivanja in posledično vpoklica ustreznih odzivnih sil glede na vrsto in stopnjo eskalacije dogodka na vseh ravneh, od občinske do vladne. Po besedah vodje vaje namestnika poveljnika Kfor brigadnega generala Jánosa Csombóka je bil cilj vaje prikazati, kako lahko vse institucije, ki skrbijo za varnost znotraj območja odgovornosti, svojega mandata in poslanstva celovito in ob medsebojnem sodelovanju obvladujejo zelo zapletene situacije. Poveljnik Kfor generalmajor Salvatore Cuoci je poudaril, da sta cilja Nata in Kfor povečati zmogljivosti in usposobljenost varnostnih institucij na Kosovu v okviru njihovega sedanjega mandata pri soočanju z večjimi izrednimi dogodki, ki bi za državo in prebivalstvo lahko pomenili določeno stopnjo varnostnega tveganja.

Zato so med vajo združili različne akterje varnostnih institucij na Kosovu, kot so misija Evropske unije za krepitev pravne države na Kosovu (angl. Eulex), Kosovski varnostni svet (angl. KSC), Kosovska policija (angl. KP), Kosovske varnostne sile (angl. KSF), Kosovska agencija za upravljanje v izrednih razmerah (angl. EMA) in sile Kfor.

V petek, 27. aprila, je bila v bazi Pomozatin in na vojaškem letališču Slatina sklepna prikazna vaja, katere se je udeležil tudi poveljnik sil Slovenske vojske brigadir Milko Petek z delegacijo. Med obiskom se je pogovarjal s pripadniki kontingenta, ki so sodelovali na vaji, ter se jim zahvalil za dobro delo. Brigadir Milko Petek se je srečal z vsemi vidnejšimi predstavniki posameznih varnostnih struktur in organizacij na Kosovu, med drugimi tudi s poveljnikom misije, ki je izpostavil profesionalnost in dobro delo slovenskega vojaškega kontingenta v silah Kfor.