Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

18.05.2016

Slovenski vojaki tudi na letošnjem mednarodnem tekmovanju med najboljšimi

Pretekli teden je na hrvaškem vojaškem vadišču Gakovo že petič zapored potekalo mednarodno tekmovanje najboljših vojakov (Best Soldier Competition). Na letošnjem tekmovanju z mednarodno udeležbo, ki so se ga tretjič zapovrstjo udeležili tudi pripadnice in pripadniki Slovenske vojske, je sodelovalo 112 pripadnikov hrvaške vojske in 37 pripadnikov partnerskih držav. Pisano mednarodno paleto so sestavljale vojaške barve Avstrije, Bosne in Hercegovine, Češke, Danske, Grčije, Italije, Kosova, Makedonije, Nemčije, Slovenije in ZDA – s poveljstvom kopenske vojske (USAREUR) in zračnih sil v Evropi (USAFE). Sodelovali so tudi predstavniki Natovega poveljstva specialnih sil (NATO SPECOPS HQ) ter Natovih poveljstev – združenih sil iz Neaplja (JFC HQ Naples) in Brunssuma (J ter C HQ Brunssum) in poveljstva kopenske vojske iz Izmirja (LANDCOM Izmir).

Na tekmovanju, katerega udeleženci so bili udeleženci razvrščeni v tri kategorije – hrvaške oborožene sile, pripadniki tujih oboroženih sil in ženske – so bili pripadniki Slovenske vojske zelo uspešni. Odlično je nastopila poddesetnica Kristina Pleskovič iz 10. pehotnega polka (10. PEHP), ki je v svoji kategoriji osvojila tretje mesto. Poddesetnik Aleš Balek iz 10. PEHP je bil v kategoriji tujcev na 14., poddesetnik Luka Poklečki iz 20. PEHP pa na 27. mestu.

Tudi letošnje tekmovanje je bilo po lanskem zgledu zelo zahtevno, tekmovalci pa so se po petih dneh priprav pomerili še v kvalifikacijskem streljanju s puško VHS-D1, na podlagi katerega so organizatorji oblikovali startno listo. Naslednji dan so se tekmovalci z okoli 20 kilogrami opreme podali na okrog 50 kilometrov dolgo progo (vadišče Gakovo, mesto Grubišno Polje) s 13 kontrolnimi in 11 delovnimi točkami – orientacijo, natančnim streljanjem s pištolo, premagovanja različnih pehotnih ovir in kontaminiranega območja, premagovanje  terena preko mreže, spuščanja po vrvi, preizkus znanja iz bojevanja v naseljenem območju, veslanje s kajakom, prva pomoč in medicinska evakuacija, sestavljanje in razstavljanje puške in metanje bombe v cilj.

Po besedah poddesetnika Pleskoviča sta bila najtežja dela tekmovanja poligon s pehotnimi ovirami, ki ga je celodnevno deževje spremenilo v drsališče, in blato, ki se je lepilo na vsak del opreme.

Med pripadniki hrvaških oboroženih sil je zmagal poročnik korvete Ante Jović, medtem ko je bil najhitrejši tujec štabni praporščak Lionel Melinard, predstavnik JFC Neapelj. Najhitrejša ženska je bila predstavnica kosovskih varnostnih sil poročnica Nura Manushaqe.