Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

13.04.2015

Slovenski vojaki najboljši na Challenge Cup Kfor 2015

V soboto, 11. aprila, je podčastniški zbor 30. kontingenta Slovenske vojske na Kosovu v vojaški bazi Villaggio Italia in v okolici Peći organiziral in izvedel mednarodno vojaško tekmovanje oddelkov Challenge Cup KFOR 2015, ki se ga je udeležilo trinajst oddelkov iz šestih držav: Avstrije, Italije, Madžarske, Moldavije, Portugalske in Slovenije.

Vsi pripadniki oddelkov so nosili minimalno 30 kg vojaške opreme in oborožitve in so morali premagati razgibano traso v dolžini 12 km, na kateri so premagovali različne ovire in bili preverjeni iz različnih veščin in nalog.

Tekmovanje se je začelo s tekom okoli baze na razdalji 3 km v bojni uniformi (skoraj 100 m nadmorske višine med najnižjo in najvišjo točko baze). Po končanem teku je sledil premik do delovne točke, kjer so oddelki izvlekli »pokvarjeno« vozilo (valuk) na razdalji 25 m. Na naslednji delovni točki so bili preverjeni iz poznavanja oborožitve in opreme držav udeleženk tekmovanja. Sledil je met bombe v cilj in premagovanje »minskega polja«, kjer so oddelki pokazali obilico skupinskega duha, nato pa so se premaknili do strelišča Voloire, kjer so se pomerili v streljanju z osebno oborožitvijo. Po končanem streljanju je sledil vzpon na najvišjo točko tekmovanja, tam pa so bili oddelki preverjeni iz poznavanja sistemov zvez in bojnega poročanja. Ob vrnitvi v bazo je oddelek naletel na IEN, kjer so ranjenega soborca oskrbeli, izdelali poročilo MEDEVAC in poklicali HELIMEDEVAC. Za konec so ranjenega soborca prenesli v zdravstveno oskrbo na razdalji 500 m.

Tekmovanje oddelkov je poželo veliko zanimanje in navdušenje med pripadniki Kforja, med drugim si je tekmovanje ogledal tudi poveljnik Kforja generalmajor Francesco Paolo Figliulo, ki je v pogovoru s pripadniki poudaril pomen vojaške usposobljenosti in fizične pripravljenosti kot bistvenih elementov za uspešno opravljanje nalog na območju Kosova in širše.

Vsi sodelujoči oddelki so prikazali veliko mero fizične in taktične usposobljenosti, skupinskega duha in motiviranosti, prepričljivo pa je zmagal oddelek čete Kilo v sestavi: vodnik Blaž Berglez, poddesetnik Matic Samastur, vojak Marko Rovčanin, vojak Niko Čuček in vojak Tadej Škerjanec.


Fotografije: pdes. Marko Richter, vvod. Ferdo Stergar, st. Dejan Šibilja