Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

11.03.2011

Slovenski vojaki na Kosovu prevzeli varovanje patriarhije Peć

Danes, 11. marca, so pripadniki 22. slovenskega kontingenta Kforja v navzočnosti poveljnika kontingenta in hkrati namestnika poveljnika mednarodne bojne skupine Zahod podpolkovnika Borisa Rutarja z dvigom slovenske zastave uradno prevzeli varovanje objekta posebnega pomena, območja patriarhije Peć na Kosovu.
Ob tej priložnosti se je podpolkovnik Rutar pripadnikom italijanskega kontingenta zahvalil za več kot desetletni prispevek pri varovanju objekta, slovenskim vojakom pa izpostavil pomembnost zavzetega in profesionalnega opravljanja nalog varovanja območja patriarhije Peć.
Za pripadnike slovenskega kontingenta predstavlja prevzem varovanja tega najpomembnejšega srbskega pravoslavnega objekta in kulturnega spomenika na Kosovu veliko čast ter zaupanje v dosedanje profesionalno delo v silah Kfor. Še posebno pomembno nalogo so slovenski vojaki opravili pri zagotavljanju varnostnih razmer ob ustoličenju sedanjega patriarha Srbske pravoslavne cerkve Irineja oktobra lani. Slovenski vojaki so varovanje območja patriarhije Peć prevzeli za nedoločen čas.
Patriarhija Peć je eden najpomembnejših srbskih zgodovinskih spomenikov, kjer je bil nekdaj sedež srbskega arhiepiskopa in patriarha. Od svojega nastanka v 14. stoletju so se v njej zbirali učeni teologi, književniki in umetniki. Na območju patriarhije sta samostan in cerkev, v kateri tradicionalno ustoličujejo novega patriarha Srbske pravoslavne cerkve. Patriarhija Peć je uvrščena na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine.
Na območju delovanja mednarodne bojne skupine Zahod poleg patriarhije Peć ostajata pod stalnim varovanjem še samostan Visoki Dečani, ki ga varujejo pripadniki italijanskega kontingenta, in samostan Svetih arhangelov pri Prizrenu, ki je pod avstrijsko-švicarskim varovanjem.
Za čim boljše varovanje so v ponedeljek, 7. marca, pripadniki kontingenta izvedli tudi vajo, na kateri so preverili postopke zagotavljanja javnega reda in miru ob morebitnih neredih na območju patriarhije. Med vajo so prevzeli varovanje območja, ki so ga ob pomoči slovenske enote za hitro posredovanje uspešno zavarovali pred skupino demonstrantov, ki so jo oblikovali pripadniki italijanskega kontingenta.

Z dvigom slovenske zastave so pripadniki SVNKON 22 KFOR prevzeli varovanje območja patriarhije Peč.

Poveljnik slovenskega kontingenta, podpolkovnik Boris Rutar, poudari pomembnost varovanja tega kulturnega in zgodovinskega spomenika na Kosovu.

Prva izmena slovenskih vojakov pred vhodom na območje patriarhije Peč.

Ožje območje patriarhije s samostanom in cerkvijo.

Pripadniki SVNKON 22 KFOR so se na prevzem območja varovanja

Pripravljali tudi na vaji.