Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

23.11.2010

Slovenski vojaki na Kosovu predali varovanje objekta posebnega pomena

Včeraj, 22. novembra, so pripadniki 22. slovenskega kontingenta Kforja predali varovanje pravoslavnega samostana na Budisavcih/Budisallc.
V navzočnosti poveljnika kontingenta podpolkovnika Borisa Rutarja in predstavnikov policijske postaje iz Kline so spustili slovensko zastavo ter predali objekt v varovanje pripadnikom kosovske policije. Tako so slovenski vojaki po več kot triletni navzočnosti zapustili območje samostana. S predajo varovanja samostanov kosovski policiji pripadniki mednarodnih sil Kfor uresničujejo preoblikovanje objektov posebnega pomena v objekte kulturnozgodovinskega pomena.
Da bi čim bolje varovali samostan, je pretekli petek, 19. novembra, potekala tudi skupna vaja pripadnikov Slovenske vojske in kosovske policije, na njej pa so urili postopke zagotavljanja javnega reda in miru ob morebitnih neredih na območju samostana. Vajo si je ogledal namestnik mednarodnih sil Kfor, portugalski brigadir Marco António Mendes Paulino Serronha.
Predaja varovanja naslednjega objekta posebnega pomena, ki ga varujejo pripadniki slovenskega kontingenta, samostana na Gorioču/Goriok je načrtovana v sredini decembra.