Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

03.04.2012

Slovenski pripadniki v Libanonu prejeli medalje Združenih narodov

Pripadniki 11. kontingenta Slovenske vojske, ki opravljajo šestmesečno dolžnost v mirovni misiji Združenih narodov (ZN) UNIFIL v Libanonu, so prejeli medalje ZN. Slovesnosti, ki je potekala v mestu Tyre na idiličnem rimskem hipodromu, se je udeležil tudi častni konzul Republike Slovenije v Libanonu Raymond C. El-Hachem.

Poleg pomembnega prispevka vseh sodelujočih držav in vsakega posameznika je slavnostni govornik, poveljnik sil UNIFIL generalmajor Paolo Serra, izpostavil tudi zgledno sodelovanje pripadnikov sil UNIFIL s civilnim prebivalstvom in libanonsko vojsko, kar po njegovih besedah odraža tudi slovesnost, izvedena v tem zgodovinskem mestu. General je svoje misli sklenil z optimizmom, da Libanon postaja demokratična, napredna in perspektivna država, libanonska vojska pa vedno bolje pripravljena na prevzem nadzora nad območjem.

Slovenskim pripadnikom je medalje ZN podelil poveljnik slovenskega kontingenta podpolkovnik Janez Pungaršek ter se slehernemu pripadniku zahvalil za njegov prispevek in profesionalnost ob opravljanju nalog. Podpolkovniku Pungaršku je medaljo ZN podelil častni konzul El-Hachem. 

Slovenski pripadniki se počutijo dobro, dnevi jim ob obilici nalog hitro minevajo, vsi pa se kljub dobremu vzdušju, ki vlada v slovenskem delu baze Shama, kjer so nastanjeni, že veselijo dopusta, ki ga načrtujejo v prvih dneh aprila.

Po sklepu slovenske vlade pripadniki Slovenske vojske sodelujejo na mirovni misiji v Libanonu od decembra 2006. Njihova naloga je skladno z resolucijo Varnostnega sveta ZN 1701 izvajanje nadzora celotnega območja odgovornosti, vključno z nadzorom razmejitvene črte med Libanonom in Izraelom ter vseh vstopnih točk v območje južnega dela Libanona, pa tudi nudenje pomoči libanonski vojski pri reševanju nestabilnih razmer.