Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

07.03.2011

Slovenski padalci svetovni prvaki v paraskiju

V avstrijskem Gosauu se je v petek, 4. marca, končalo 13. svetovno prvenstvo v paraskiju, na katerem so slovenski padalci spet dosegli veliko uspehov. Na tem tekmovanju so namreč v okviru obeh slovenskih ekip Elan in ALC Lesce tekmovali tudi padalci, sicer pripadniki šolskega padalskega oddelka Slovenske vojske. V močni konkurenci nekaj več kot 100 padalcev in padalk iz 22 držav so bili najboljši prav slovenski padalci.
Naslov svetovnega prvaka je pripadel ekipi Elan Slovenija v postavi Matjaž Pristavec, Uroš Ban, Uroš Ule in Matej Bečan, izvrstna četrta je bila še druga slovenska ekipa ALC Lesce v postavi Domen Vodišek, Anton Košir, Irena Avbelj ter Maja Sajovic. Zlato kolajno je osvojila še Irena Avbelj, srebrno je v moški konkurenci dosegel Uroš Ule, bronasto kolajno pa sta osvojila Matej Bečan in Maja Sajovic.
Pet kolajn, od tega dve zlati, srebrno in dve bronasti, ni pričakoval nihče, toda prav vsaka kolajna je prigarana ter zaslužena. Na Solnograškem so bile predvsem v torek in sredo vremenske razmere precej spremenljive, kar so najbolje izkoristili prav slovenski tekmovalci, ki jim tovrstnih izkušenj ne manjka.
Čeprav je navajena velikih uspehov in številnih naslovov, je bila nove zlate kolajne vnovič vesela stotnica Irena Avbelj, sicer poveljnica šolskega padalskega oddelka Slovenske vojske: »Veselim se svojega uspeha, uspeha prve ekipe in tudi naše, še bolj pa sem vesela zaradi kolajne Uroša Uleta in Maje Sajovic. Vnovič smo bili zelo homogeni, svoje delo smo v obeh disciplinah opravili z odliko, svoje pa so dodale še izkušnje.«
S svetovnim prvenstvom so padalci tako končali zimsko sezono, ki je bila ponovno zelo uspešna, pred njimi pa so novi pomladno-poletni izzivi s svetovnim pokalom v skokih na cilj in z evropskim prvenstvom v klasičnih disciplinah.
Paraski je sicer tekmovalna padalska disciplina, ki izvira iz Švice. Poimenovanje paraski izhaja iz okrajšav angleških nazivov dveh disciplin, in sicer padalstva (parachuting) ter smučanja (skiing). Paraski je sestavljen iz veleslaloma in padalskih skokov na cilj. Tekmovanje v veleslalomu poteka po pravilih FIS, skoki na cilj pa se glede na korenine padalskega športa ne izvajajo na ravnem terenu v bližini športnih letališč, temveč je doskočišče na pobočju hriba. Prav naklon in spremljajoči pobočni veter sta dejavnika, ki vplivata na veliko zahtevnost skokov v paraskiju. Vsi tekmovalci po dveh tekih veleslaloma opravijo še šest skokov na cilj in dodatni finalni skok, v katerem tekmujejo le najboljši. Tekmovalci v paraskiju morajo biti izurjeni v padalskih skokih na cilj in hkrati dobri smučarji, kar so slovenski padalci dokazali tudi na tem prvenstvu.

Povzeto po: MMC RTV SLO/STA, SIOL
Foto: Zoran Račič