Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

30.03.2010

Slovenski kontingent na Kosovu se je predstavil poveljniku zavezniških sil za Evropo

V petek, 26. marca, so pripadnice in pripadniki 21. slovenskega kontingenta na Kosovu na vaji v vasi Budisavci na območju odgovornosti Klina poveljniku zavezniških sil za Evropo admiralu Jamesu G. Stavridisu prikazali delovanje enote ob izrednih razmerah.

Na skupni vaji enot Kforja in kosovske policije, imenovani Težave v Budisavcih, so sodelovali trije vodi in medicinska ekipa Slovenske vojske, vod italijanske vojske, patrulje kosovske policije ter enota za specialno delovanje kosovske policije.

Poveljnik slovenske čete nadporočnik Andrej Krivec je admiralu Stavridisu, poveljniku Kforja generalpodpolkovniku Markusu Bentlerju in drugim visokim gostom predstavil naloge čete na njenem območju odgovornosti, način zaščite objekta posebnega pomena Budisavci ter potek vaje. V nadaljevanju so gostom prikazali vajo obvladovanja množice protestnikov, ki so jo s pogajanji in živim ščitom posebne enote kosovske policije ob podpori enot Kforja uspešno umirile in napotile domov. Med vajo je bila aktivirana tudi medicinska ekipa Slovenske vojske z reševalnim vozilom, ki je oskrbela »poškodovanega« pripadnika posebne enote.

Admiral Stavridis je bil s prikazanim zadovoljen in je pohvalil udeležence vaje, še posebno pripadnice ter pripadnike Slovenske vojske, za dobro organizacijo in profesionalno izvedeno vajo.