Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

17.12.2015

Slovenska vojska že tri mesece podpira oskrbo migrantov

Slovenska vojska nadaljuje s podporo Ministrstvu za notranje zadeve, Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje in nevladnim organizacijam Republike Slovenije pri oskrbi migrantov v Slovenijo.
Danes, 17. decembra, okoli 500 pripadnikov Slovenske vojske, katerih delovanje usklajuje Združeni operativni center, na terenu podpira Policijo in Civilno zaščito pri reševanju migrantske situacije. Večina podpira Policijo na območju policijskih uprav Murska Sobota, Novo mesto in Maribor pri širšem varovanju državnih mej in območij, spremstvu prebežnikov na vlakih ter nadzoru ključnih območij vstopa v Republiko Slovenijo. Nudijo pomoč Policiji pri označevanju, postavitvi začasnih tehničnih ovir in varovanju le-teh. S helikopterjem Bell 206 spremljajo situacijo na državni meji, poleg tega s tovornimi vozili in avtobusi zagotavljajo vse potrebne prevoze in skladno z zahtevki dezinficirajo prostore.

Slovenska vojska podpira Policijo pri reševanju migrantske krize od ponedeljka, 19. oktobra, in opravlja naloge, za katere niso potrebna policijska pooblastila. V tem tednu je bilo v podporo Policiji v rotacijah napotenih 1.592 pripadnikov Slovenske vojske, z vojaškimi vozili so prevozili 7.535 kilometrov.

V tem tednu so nadaljevali s postavljanjem začasnih tehničnih ovir, katerih natančno lokacijo vnaprej določi Ministrstvo za notranje zadeve. Po tem ko pristojni policisti markirajo traso postavitve, ekipe Slovenske vojske postavljajo ovire neprekinjeno v vidnem delu dneva med 7. in 16. uro. Zgolj v tem tednu so vojaki specialisti po navodilih Generalne policijske uprave postavili 8.120 metrov začasnih tehničnih ovir.

Od srede, 16. septembra, Slovenska vojska logistično podpira tudi Civilno zaščito pri nalogah v zvezi z migrantsko situacijo. Tudi danes je v logistično podporo vključenih 25 pripadnikov Slovenske vojske, ki skladno z izkazanimi potrebami urejajo nastanitvene centre, pripravljajo in delijo tople obroke in napitke, pripravljajo tovor za natovarjanje, dezinficirajo in deratizirajo prostore in opravljajo različne prevoze. V tem tednu je pri logistični podpori sodelovalo 114 pripadnikov Slovenske vojske, ki so z vozili prevozili 1.251 kilometrov. Vojaške kuharske ekipe so v tem tednu pripravile in razdelile 1.278 toplih obrokov.

Do torka, 15. decembra, je skupaj s pripadniki Slovenske vojske na terenu delovalo tudi 27 pripadnikov Oboroženih sil Republike Češke. Od petka, 13. novembra, jih je 12 skrbelo za zdravniško oskrbo v terenski zdravstveni postaji Role 1 v Šentilju, 15 vojaških inženircev pa je skupaj s pripadniki Slovenske vojske postavljalo začasne tehnične ovire. Češke vojaške enote se bodo s podobnimi zmogljivostmi v Slovenijo znova vrnile predvidoma 6. januarja 2016.

Več informacij o sodelovanju Slovenske vojske: Simon Korez, mobilni telefon 031 330 951