Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

27.01.2017

Slovenska vojska že petič gostiteljica tečaja odzivov zdravstva ob velikih nesrečah

V petek, 27. januarja, je v novomeški vojašnici Franca Uršiča potekel prikaz tečaja odziva zdravstva ob velikih nesrečah. Na predstavitvi je sodelovalo do 100 udeležencev. Tečaj je organizirala Slovenska vojska in sekcija Medical Response to Major Incidents (MRMI) pri Slovenskem zdravniškem društvu. Izvedbo tečaja sta si ogledala tudi ministrica za obrambo Andreja Katič in brigadir Milko Petek, načelnik Združenega sektorja za podporo in pomočnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske.

Reševanje ob množičnih nesrečah ima svoje posebnosti, saj je treba s pravilno razporeditvijo razpoložljivih virov narediti čim več za čim večje število poškodovanih. Tak dogodek vedno preseže zmogljivosti predbolnišničnih reševalnih služb in najbližje bolnišnice, zato sta nujna hitra reorganizacija dela in sodelovanje sosednjih enot ter drugih bolnišnic. Na tečaju bodo predavatelji predstavili nekaj izkušenj iz množičnih nesreč in izrednih dogodkov, kot so potres, teroristični napad, epidemije ipd. Simulirani bosta vaji množične nesreče in terorističnega napada z več sto poškodovanimi in umrlimi. Simulaciji bosta potekali v realnem in simuliranem času, preigrani bodo scenariji verige reševanja od kraja dogodka do končne oskrbe v bolnišnicah, vključno z nepredvidljivimi dogodki. Na tečaju sta bili izvedeni tudi prikazna vaja taktičnega reševanja pod ognjem in evakuacija poškodovanih s helikoptersko enoto.

Fotografija: Carmen Kos, Kabinet načelnika Generalštaba Slovenske vojske/Oddelek za odnose z javnostmi

Dr. Andrej Strahovnik, glavni zdravnik Slovenske vojske, med razlago tečaja ministrici za obrambo Andreji Katič in brigadirju Milku Petku, načelniku Združenega sektorja za podporo in pomočniku načelnika Generalštaba Slovenske vojske