Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

10.04.2010

Slovenska vojska že na deloviščih vzorčne čistilne akcije

Danes, 10. aprila, ob deveti uri, je okrog 300 pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske pričelo z vzorčnim čiščenjem odpadkov na nekdanjem vojaškem poligonu Strmica nad Vrhniko, na zemljišču ob Vojašnici Novo mesto in na osrednjem vadišču Slovenske vojske Poček pri Postojni. Vzorčno čiščenje poteka v okviru okoljske akcije »Očistimo Slovenijo v enem dnevu!«, ki bo 17. aprila, z namenom preverjanja logističnih in organizacijskih izzivov, s katerimi se bodo soočili med čistilno akcijo. Vojakom se je pridružilo tudi 12 organizatorjev okoljske akcije »Očistimo Slovenijo v enem dnevu!« in 10 ambasadorjev akcije, članov pevskega zbora Perpetum Jazzile.

Na Strmici se nahaja približno 25 kubičnih metrov odpadkov, kot so ostanki kablov, plastenke, avtomobilski kosi in ostali mešani odpadki. Odpadki se nahajajo v opuščenih hangarjih in objektu ter v naravnem okolju. Čistilna akcija se je na Strmici pričela ob 9. uri in bo potekala približno do 14. ure.

Ob Vojašnici Novo mesto se na dveh lokacijah nahaja približno 10 kubičnih metrov odpadkov, kot so stare avtomobilske pnevmatike, plastična embalaža, avtomobilski sedeži in drugi mešani odpadki. Na osrednjem vadišču Slovenske vojske na Počku se na širšem področju vadišča nahajajo odpadki, kot so plastična embalaža, mešani odpadki in odpadki, ki nastanejo pri usposabljanju z vadbenim strelivom. Čistilna akcija na Počku se je pričela ob 9. uri, potekala pa bo približno do 13. ure.

Odpadke bo Slovenska vojska na vseh treh lokacijah zbirala ločeno, tiste, ki ne sodijo med odpadke za ločeno zbiranje, pa bodo prenesli na zbirne točke, ki jih bo določil organizator okoljske akcije »Očistimo Slovenijo v enem dnevu!«.
Vzorčni čistilni akciji sta se pridružila tudi ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič in načelnik generalštaba Slovenske vojhske generalmajor mag. Alojz Šteiner, v Novem mestu pa namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske brigadir Branimir Furlan.

Predstavniki medijev lahko dogodek spremljajo na bivšem vojaškem poligonu Strmica nad Vrhniko in ob Vojašnici Novo mesto.

Foto: Emil Jalovec, GŠSV