Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

29.10.2015

Slovenska vojska že 51 dni logistično podpira oskrbo migrantov, enajsti dan pa podpira Policijo

Danes, 29. oktobra, je v sodelovanje pri reševanju migrantske situacije vključenih okrog 700 pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske. Večina jih podpira Policijo, okrog 30 jih podpira Civilno zaščito pri oskrbi prebežnikov, helikopter Slovenske vojske pa še naprej sodeluje pri spremljanju situacije iz zraka.

Poleg doslednega spoštovanja pravil delovanja in ohranjanja visoke stopnje profesionalnega delovanja Slovenska vojska posebno pozornost namenja tudi ukrepom za zagotavljanje varnosti in zdravja ter za preprečevanje prenosa nalezljivih bolezni.

Slovenska vojska zmogljivosti v podporo Civilni zaščiti pri oskrbi beguncev zagotavlja od srede, 16. septembra, v podporo Policiji pa od ponedeljka, 19. oktobra. Do danes je bilo v logistično podporo vključenih skupno več kot 2.400, v podporo Policiji pa skupno skoraj 4.800 pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske.

Logistična podpora Civilni zaščiti vključuje urejanje nastanitvenih centrov, pripravo in delitev toplih obrokov (do danes so vojaški kuharji pripravili več kot 44.000 toplih obrokov) in napitkov, pripravo tovora in opravljanje različnih prevozov. Podpora Policiji obsega sodelovanje pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske pri spremstvu prevozov, varovanju zbirnih in nastanitvenih centrov ter izvajanju različnih prevozov.