Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

02.10.2018

Slovenska vojska začela z izvedbo vaje Izziv v Makedoniji

V ponedeljek, 1. oktobra, se je s postrojem pripadnikov slovenske in makedonske vojske na vadišču Krivolak v Makedoniji začela petdnevna taktična vaja Izziv 2018, na kateri bodo enote letalstva in zračne obrambe izvedle združeno bojno streljanje. Postrojene pripadnike je poleg predstavnikov makedonske vojske pozdravil in nagovoril tudi strokovni vodja dvostranske vojaške vaje podpolkovnik letalstva Slovenske vojske Janez Gaube.

Na vaji, ki jo organizira in vodi 15. polk vojaškega letalstva Slovenske vojske, se bodo v bojnem delovanju urili posadke slovenskih letal Pilatus PC-9M Hudournik in makedonskih helikopterjev Mi-24, združene enote zračne obrambe in kontrolorji združenega ognja. Načrtovane aktivnosti bodo potekale v realnih pogojih delovanja in predstavljajo kombinirano usposabljanje posadk, letalstva, zračne obrambe, letalskotehničnega osebja, orožarjev, kontrolorjev združenega ognja in logistične komponente pri zagotavljanju podpore za izvedbo vaje.

Na vaji Izziv sodeluje okoli 100 pripadnikov Slovenske vojske in predstavlja že utečeno dvostransko sodelovanje med slovensko in makedonsko vojsko, saj gre že za osmo tovrstno vajo. Udeleženci vaje se urijo tudi v premeščanju sil in opreme zunaj nacionalnega ozemlja ter izvajanju zračnega poveljevanja in kontrole v državi gostiteljici z mobilnim radarjem kratkega dosega na območju vojaškega vadišča Krivolak.