Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

06.05.2014

Slovenska vojska začela s premikom mobilne bolnišnice Role 2 na Jesenice

Danes, 6. maja, je v jutranjih urah iz Vojašnice Vincenca Repnika v Slovenski Bistrici na pot proti Jesenicam krenil konvoj 11 vojaških vozil z opremo lahke mobilne bolnišnice Role 2 LM, ki jo bo pred začetkom gradnje novega urgentnega bloka Slovenska vojska začasno postavila ob Splošni bolnišnici Jesenice.

S tem bo realiziran dogovor o medsebojnem sodelovanju, ki sta ga decembra lani podpisala minister za obrambo Roman Jakič in direktor Splošne bolnišnice Jesenice Igor Horvat. Z njim je Ministrstvo za obrambo del zdravstvenih zmogljivosti Slovenske vojske za dve leti predalo v uporabo jeseniški bolnišnici, da bo tako tudi v času gradnje novega urgentnega bloka omogočeno nemoteno delo.

S postavitvijo mobilne bolnišnice, ki bo potekala več dni, bo Slovenska vojska vzdrževala operativno zmogljivost Role 2LM ter omogočila potrebno strokovno usposabljanje pripadnikov stalne in pogodbene rezervne sestave za njeno operativno delovanje. Poleg tega na ta način Slovenska vojska nadgrajuje tudi sodelovanje s civilnim okoljem v korist pacientov.

Mobilna vojaška bolnišnica Role 2LM je sestavljena iz kontejnerjev in velikega šotora. V njej bo delovala urgenca, saj je opremljena z rentgenom, laboratorijem, lekarno, operacijskimi dvoranami in ambulantami. V njej lahko hkrati dela 60 ljudi, ki lahko naenkrat oskrbijo tri paciente na intenzivni negi ali celo do 30 pacientov, odvisno od stopnje poškodb.

Sodelovanje Slovenske vojske s Splošno bolnišnico Jesenice teče že od leta 2007, in sicer s popolnjevanjem pogodbene rezerve in občasno uporabo medicinske opreme Slovenske vojske. Prav tako sta Slovenska vojska in jeseniška bolnišnica sodelovali na vaji Podpora –Potres 2012, ki je oktobra 2012 potekala na Jesenicah, pri tem pa je Slovenska vojska preverjala zmogljivosti za sodelovanje v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.