Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

03.09.2012

Slovenska vojska vključena v Regionalne rezervne sile

V petek, 31. avgusta, so se v Vojašnici Celje postrojili pripadniki in pripadnice Slovenske vojske, ki bodo v naslednjih šestih mesecih del Regionalnih rezervnih sil (RRS) in bodo po potrebi delovali v območju delovanja operacije Althea sil EUFOR. Ob tej priložnosti je zbrane nagovoril poveljnik sil Slovenske vojske brigadir Branimir Furlan.

Slovenska vojska v Regionalne rezervne sile prispeva kontingent moči motorizirane čete, ki jo sestavljajo manevrski del, logistični del, zdravstvena enota ravni ROLE, skupina za ravnanje z neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi ter častnik za povezavo v poveljstvu mednarodnega bataljona, skupaj največ do 120 pripadnikov.

Sam postopek uporabe RRS delimo v štiri faze, ki zajemajo aktiviranje, premik v območje odgovornosti, izvedbo naloge in vrnitev na matične lokacije.

Rezervne sile se lahko vpokličejo na območje operacije v primeru nenadnega poslabšanja varnostnih razmer, različnih kriznih situacij (vključno z večjimi naravnimi in drugimi nesrečami), ob povečani ogroženosti, za potrebe demonstracije sile ali v primeru večjega in dlje trajajočega angažiranja sil EUFOR, ki so že v operaciji kriznega odzivanja v Bosni in Hercegovini.

Rezervne sile se prav tako lahko vpokličejo za čas vaje in izvedbe usposabljanj. Ta lahko potekajo samostojno ali v sodelovanju z enotami vojske Bosne in Hercegovine. Vpoklic zaradi vaje ali usposabljanja se praviloma izvede vsaj enkrat letno. Zahtevo za angažiranje rezervnih sil posreduje poveljnik EUFOR po liniji poveljevanja in kontrole sil EU.