Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

19.07.2019

Slovenska vojska veča podporo Policiji pri varovanju državne meje tako z moštvom kot z oklepnimi vozili

V ponedeljek, 22. julija, Slovenska vojska v pomoč Policiji pri varovanju državne meje dodatno napotuje 35 pripadnikov. Napoteni pripadniki bodo okrepili vrste Policije na širšem območju Policijske uprave Koper. Pri delu uporabljajo večino sredstev, ki jih ima Slovenska vojska v svoji v uporabi, od opreme za opazovanje do oklepnih vozil. Dnevno tako v mešanih patruljah in opazovalnicah Policiji pomaga enota Slovenske vojske ravni okrepljene čete. Na podlagi sklepa Vlade Republike Slovenije z 19. oktobrom 2015 Slovenska vojska neprekinjeno podpira Ministrstvo za notranje zadeve pri reševanju migrantske situacije. Od 18. februarja 2016 podpira Policijo tudi pri varovanju državne meje. Od začetka podpore varovanja državne meje do 10. julija letos je Slovenska vojska pripadnice in pripadnike napotila 78.209-krat oziroma sodelovala v skoraj 51.000 patruljah.

Slovenska vojska se odziva na zahteve Policije po večji podpori varovanja državne meje oziroma preprečevanju ilegalnih migracij. Predhodno je 11. maja angažirala dodatnih 35 pripadnikov za varovanje državne meje. Naloge, ki jih je Slovenska vojska opravljala v podporo Policiji, so v začetku vključevale  sodelovanje v mešanih patruljah s Policijo na območjih posameznih policijskih uprav pri širšem varovanju državne meje. Od novembra 2015 s Policijo sodelujejo tudi pri postavljanju in vzdrževanju začasnih tehničnih ovir. Od oktobra 2018 Slovenska vojska Policijo podpira tudi z opazovanjem širšega območja državne meje z moštvom in brezpilotnimi letali. Skupno je Slovenska vojska na podporne naloge Policiji pripadnike napotila 141.302-krat in prevozila skoraj 5 milijonov kilometrov, skladno z navodili Policije pa so pripadnice in pripadniki postavili in vzdrževali okoli 160 kilometrov začasnih tehničnih ovir. Od 24. februarja do 23. maja 2016 je Vlada Republike Slovenije pripadnikom Slovenske vojske v podporo reševanju migrantske situacije dodelila dodatna pooblastila, ki izhajajo iz 37.a člena Zakona o obrambi. Skladno s temi pooblastili so smeli v tem času opozarjati, napotovati, začasno omejevati gibanje ter sodelovati pri obvladovanju skupin in množic. Poleg tega je Slovenska vojska s helikopterji patruljirala ob meji in oskrbovala helikopterje Policije z gorivom.

Za izjemno delo je predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor v petek, 7. decembra 2018, podelil medalje za zasluge na vojaškem oziroma varnostnem področju 1., 72. in Logistične brigade Slovenske vojske. Brigade so visoka državna odlikovanja prejele za zasluge pri obvladovanju migrantske krize v obdobju 2015–2016.
 
Slovenska vojska je podporo pri reševanju migrantske situacije, skladno s sklepom vlade, nudila tudi Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje oziroma Civilni zaščiti od 16. septembra 2015 do 7. decembra 2017. V tem času so pripadnice in pripadniki Slovenske vojske opravljali prevoze, oskrbovali, varovali ter urejali sprejemne in nastanitvene centre, deratizirali oziroma dezinficirali objekte Civilne zaščite, pripravljali in delili tako tople obroke kot napitke ter vzpostavljali premične tuširnice.