Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

12.11.2012

Slovenska vojska v pripravljenosti na nove poplave

Skladno s potrebami Civilne zaščite po sodelovanju Slovenske vojske pri nudenje pomoči v primeru poplav je danes, v ponedeljek, 12. novembra, od 7. ure dalje pripravljenih več kot 700 pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske.

Slovenska vojska lahko svoje vojake na predvidena ogrožena območja zahodne in južne Slovenije pošlje takoj, saj so v pripravljenosti na lokacijah v Postojni, Vipavi in Ankaranu. V pripravljenosti so tudi vojaki na lokacijah v Mariboru, Kranju, Cerkljah ob Krki in Novem mestu ter na Bohinjski Beli in Vrhniki, ki lahko takoj posredujejo v primeru ogroženosti tudi na območju celjske, dolenjske, koroške in štajerske regije. Na vojaškem delu Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana je v 15-minutni pripravljenosti dežurna posadka helikopterja Slovenske vojske z ekipo reševalcev letalcev.

Če bo Civilna zaščita potrebovala dodatne sile Slovenske vojske, bo ta na zahtevana območja takoj poslala ustrezno število vojakov.

V tednu po poplavah je Slovenska vojska na območjih, prizadetih v vodni ujmi, pomagala z več kot 2.700 pripadniki in pripadnicami. Prav tako je bil na vojaškem delu Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana vsak dan v 15-minutni pripravljenosti za morebitno reševanje iz zraka helikopter Slovenske vojske. Slovenska vojska je tako pomagala na območjih Ptuja, Ormoža, Radelj ob Dravi, Dravograda, Markovcev, Gorišnice, Spodnjega Dupleka, Malečnika, Vuzenice, Ljubnega ob Savinji, Luč, Šoštanja, Nazarij, Gornjega Grada, Šmartnega ob Paki, Slovenj Gradca, Rečice ob Savinji, Črne na Koroškem in Ajdovščine.