Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

12.05.2017

Slovenska vojska usposablja usmerjevalce združenega ognja

Od ponedeljka, 8., do petka, 12. maja, je bilo v organizaciji 72. brigade Slovenske vojske na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Poček usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja – bistvenih nosilcev povezave med zračnimi in kopenskimi silami.

Vojaški specialisti so se urili za usmerjanje letalskega ognja na cilje na zemlji in usmerjanje minometnega ognja. Naloga usmerjevalca združenega ognja je, da pokliče podporo iz zraka ali z zemlje, ko patrulja naleti na zasedo, in usmerja letalski ali minometni ogenj na zasedo. V ta namen mora biti izurjen v taktičnih postopkih, svetovanju poveljniku pri odločitvi o uporabi letalske podpore, v podajanju zahtev za letalsko in minometno podporo ter za sprejetje in usmerjanje letala, pri čemer je najpomembneje, da mora preprečiti tako imenovani prijateljski ogenj. Usposabljanje so podpirali baterija za ognjeno podporo rodovskega bataljona in 74. pehotni polk 72. brigade SV s protioklepnim raketnim sistemom Spike, minometi 60 in 120 mm ter 152. letalska eskadrilja z letali Pilatus PC-9 M Hudournik.

Z usposabljanjem usmerjevalcev združenega ognja Slovenska vojska dosega še enega izmed ciljev sil. Usmerjevalci pa so poleg tega zelo pomembni za povečanje možnosti preživetja pripadnikov enot v operacijah, v katerih je delovanje upornikov zelo intenzivno.

Fotografije: arhiv 72. BR SV

Usmerjevalec združenega ognja …

… usklajuje ognjeno podporo iz zraka in z zemlje.

Usposabljanje so podpirali …

… z minometi 60 mm ...

… in minometi 120 mm.

Ko izstreljena mina pade v cilj, …

… pripadniki opazujejo zadetke in poročajo.

Standardna oprema usmerjevalca združenega ognja, …

… ki mora biti usposobljen za usmerjanje letalskega in minometnega ognja.

Zračna podpora enotam, ki delujejo na zemlji.

Usposabljanje so podpirali …

… s protioklepnim raketnim sistemom Spike.