Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

28.08.2015

Slovenska vojska usposablja usmerjevalce združenega ognja

V ponedeljek, 31. avgusta, se na širšem območju Novega mesta, Kočevja, Krasa in Osrednjega vadišča Slovenske vojske (OSVAD SV) Postojna začenja skupno usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja (UZO), torej ključnih nosilcev povezave med zračnimi in kopenskimi silami.

Usposabljanje bo potekalo do petka, 4. septembra, namenjeno pa je nadgradnji znanja in izmenjavi izkušenj med usmerjevalci združenega ognja SV in zavezniških sil. Z omenjeno dejavnostjo želi SV izvesti varno in strokovno usposabljanje, skladno z vsemi veljavnimi varnostnimi predpisi iz uporabe zračnih plovil v prostoru Republike Slovenije.

Zračna plovila SV Pilatus PC-9M in Bell 206 bodo med 9. in 13. uro preletavala območje usposabljanja. V času naletov bosta nad OSVAD SV Postojna, skladno z usklajenimi napovedmi, zaprti coni R4 in R5. Plovila SV bodo vzletala in pristajala na letališču SV v Cerkljah ob Krki. Usposabljanje bo potekalo brez uporabe streliva, razen štirih naletov PC-9M, ki bodo nad OSVAD Postojna v ponedeljek in torek med 9.00 in 10.30 odmetavala vadbene bombe BDU33. Usmerjevalci združenega ognja se bodo premikali tako z vozili SV kot civilnimi vozili na javnih površinah zunaj vadišč SV, toda brez uporabe orožja, streliva ali drugih vadbenih sredstev.

Gibanje zunaj vadišč SV zaradi izvajanja usposabljanja ne bo omejeno, na OSVAD SV Postojna pa bodo v času naletov postavljene zapore. Kljub nemotečemu delovanju usmerjevalcev združenega ognja velja opozorilo, da bo zaradi nizkih preletov zračnih plovil v času zapor zračnega prometa dodaten hrup v širšem lokalnem okolju. Prebivalce in obiskovalce vljudno prosimo za razumevanje.

Več podatkov o usposabljanju in točnih podatkov o zračnih zaporah najdete na spletnih straneh SV in Kontrole zračnega prometa ter oglasnih deskah lokalnih skupnosti.