Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

11.12.2014

Slovenska vojska uspešno sodeluje z organizacijami, zvezami in društvi, pomembnimi za obrambni sistem

V sredo, 10. decembra, je načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor dr. Andrej Osterman v Vojaškem objektu na Ajševici podpisal letne načrte sodelovanja med Slovensko vojsko in organizacijami, zvezami ter društvi, pomembnimi za obrambni sistem. 

Ob tej priložnosti je načelnik generalštaba poudaril, da Slovenska vojska ceni srčnost primorskega dela Slovenije in zato izbira lokacije podpisa ni naključna. »Ob koncu leta, ko se radi oziramo nazaj, pa sem ponosen tudi na dejstvo, da je Slovenska vojska na področju civilno-vojaškega sodelovanja podprla več kot 500 različnih dogodkov, pomagala pri odpravljanju posledic vremenskih ujm, s helikopterjem reševala v gorah, zagotavljala nujno helikoptersko medicinsko pomoč, okrog 700 pripadnic in pripadnikov pa je mir zagotavljalo zunaj meja naše domovine. Zato smo in ostajamo vojska Slovenk in Slovencev,« je še dejal načelnik.

Slovenska vojska bo tudi v prihodnjem letu sodelovala z dvajsetimi organizacijami, ki delujejo v javnem interesu in negujejo sorodne vrednote, med njimi so: Društvo upokojencev MO, Gasilska zveza Slovenije, Judo zveza Slovenije, Letalska zveza Slovenije,  Zavod MEPI – Mednarodno priznanje za mlade, Združenje MORiS, Planinska zveza Slovenije, Slovenski gorniški klub Skala, Slovenska potapljaška zveza, Smučarska zveza Slovenije, Strelska zveza Slovenije, Javni zavod Triglavski narodni park, Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve, Zveza društev generala Maistra, Zveza policijskih veteranskih društev SEVER, Zveza radioamaterjev Slovenije, Zveza slovenskih častnikov, Zveza tabornikov Slovenije, Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza združenj borcev za vrednote NOB.

Znotraj civilno-vojaškega sodelovanja bo Slovenska vojska leta 2015 podprla 418 dogodkov in za to namenila skoraj 330 tisoč evrov. V podporo organizacijam bo opravljala različne prevoze po kopnem, morju in zraku, posojala materialna sredstva (šotore, mize, klopi, agregate, ročne radijske postaje, terenske postelje), zagotavljala dopolnilno zdravstveno oskrbo, omogočala uporabo nekaterih zmogljivosti (vadišč, strelišč in telovadnic) ter z nastopi popestrila prireditve (častne straže, Orkester Slovenske vojske).

Slovenska vojska s sodelovanjem z organizacijami, ki jih podpira, neguje civilno-vojaško sodelovanje in si tako prizadeva vzdrževati dobre odnose s civilnimi organi oblasti, organizacijami in društvi ter prebivalstvom na območjih, kjer delujejo ali bodo delovale enote Slovenske vojske. Civilno-vojaško sodelovanje načrtuje in uresničuje na temeljih vzajemnosti, prednost pa daje sodelovanju z nevladnimi in drugimi organizacijami, ki delujejo v javnem interesu na področju obrambe, športa, usposabljanja, humanitarnosti, ter podpira izvedbo dogodkov nacionalnega pomena.

Foto: Bruno Toič, MORS