Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

06.02.2014

Slovenska vojska tudi danes sodeluje pri zaščiti in reševanju

Slovenska vojska že šesti dan sodeluje pri odpravljanju posledic ledene ujme. Na terenu je na različnih lokacijah tudi danes več kot 550 pripadnikov iz enot Slovenske vojske, ki urejajo ceste, čistijo daljnovode in odpirajo poti do neprehodnih naselij s pomočjo 68 terenskih in tovornih vozil, 41 bojnih vozil, avtodvigala, delovnega stroja, motornih žag in drugega priročnega orodja. Poleg naštetega je Slovenska vojska Civilni zaščiti v uporabo predala več kot 100 agregatov različnih zmogljivosti od 2 do 300 kW.


Pripadniki Slovenske vojske so glede na potrebe Civilne zaščite vključeni v pomoč na približno 40 lokacijah po Sloveniji, med njimi pa so Postojna, Ljubljana, Cerknica, Preddvor, Celje, Maribor, Vrhnika, Prestranek, Mačkovec, Lukovica, Velike Lašče, Kobarid, Cerkno, Logatec, Kropa, Dražgoše, Jezersko,  Žužemberk, Bresternica, Ruše, Puščava, Kamnica, Nazarje, Ljubno, Velenje, Mozirje, Šoštanj, Gornji Grad, Črnivec, Radmirje, Otiški Vrh, Mislinja, Ravne na Koroškem, Dobja vas, Čepovan in Idrija.


Slovenska vojska bo na zahtevo Uprave RS za zaščito in reševanje predvidoma danes v odpravljanje posledic vključila helikopterja bell 412 za oskrbo oddajnikov na Slivnici, Javorniku in Plešivcu. Poleg naštetega ima v stalni pripravljenosti tudi helikopter cougar 532 z opremo za medicinsko evakuacijo. Za zdaj slabše vremenske razmere ne dovoljujejo vzleta vojaških plovil, naloge pa bodo najverjetneje začeli opravljati popoldne oziroma ko bodo vremenske razmere to dopuščale.


Nosilke podpore pri odpravljanju posledic vremenske ujme so od sobote, 1. februarja, tri brigade Slovenske vojske, in sicer 1. brigada, 72. brigada in logistična brigada. Njihovo delovanje usklajuje Združeni operativni center Slovenske vojske na podlagi zahtev, ki jih dobi iz Centra za obveščanje RS. V slabem tednu je v odpravi posledic ledene ujme sodelovalo več kot 1700 pripadnikov Slovenske vojske.