Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

22.02.2019

Slovenska vojska tradicionalno sodeluje z Nacionalno gardo Kolorada

Od četrtka, 14., do petka, 22. februarja, so pripadniki 132. gorskega polka 1. brigade Slovenske vojske obiskali partnersko enoto, 157. gorski polk 1. gorskega bataljona Nacionalne garde Kolorada. Sodelovanje med enotama temelji na vrsti dogodkov, imenovanih Alpine Sage, kjer pripadniki izmenjujejo znanja in izkušnje na področju usposabljanja in delovanja v gorah.

Skupne aktivnosti pripadnikov 132. gorskega polka in 1. gorskega bataljona so se začele leta 2015, predvsem na področju sodelovanja in razvoja vojaške gorniške stroke. Takrat je bil izveden dogodek Joint Mountain, namenjen skupnemu načrtovanju aktivnosti, strokovnim pogovorom in praktičnemu usposabljanju poveljujočih. Sodelovanje, usmerjeno v razvoj vojaške gorniške stroke ter v usposabljanje veščin preživetja v zimskih pogojih in zimskih vojaških gorniških veščin, se izvaja pod imenom Alpine Sage. Skupno usposabljanje poteka od leta 2016, tudi v okviru mednarodne vojaške vaje Zvezda Triglava (Triglav Star), ki poteka enkrat letno v slovenskih gorah. V okviru ustanovitve gorske šole Slovenske vojske se pripadniki Nacionalne garde naslanjajo na organiziranost in izkušnje pripadnikov 132. gorskega polka.

Med obiskom, kjer so izmenjali strokovno znanje za delovanje v zimskih pogojih in v visokogorju, so se pripadniki 132. gorskega polka udeležili tudi zahtevnega tekmovanja v spomin na delovanje 10. gorske divizije oboroženih sil ZDA, ki je v času druge svetovne vojne in po njej delovala v slovenskih in italijanskih gorah.

Fotografije: stotnik Igor Praznik, 132. gorski polk 1. brigade Slovenske vojske