Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

15.09.2014

Slovenska vojska sodeluje pri odpravi posledic zadnjih poplav

Slovenska vojska je danes, 15. septembra, vključila 170 pripadnikov in pripadnic iz 72. brigade, Logistične brigade in 15. polka vojaškega letalstva v odpravljanje posledic zadnjih poplav, njihove aktivnosti pa usklajuje in vodi moštvo Združenega operativnega centra. Na območju šestih občin (Dobrovnik, Kostanjevica na Krki, Kungota, Lendava, Selnica ob Dravi in Šentilj) opravljajo različna dela, in sicer skladno s potrebami, izkazanimi preko republiških in občinskih štabov Civilne zaščite.

Slovenska vojska sodeluje z moštvom, motornimi vozili in ostalimi sredstvi, ki jih ima v svoji sestavi. Danes imajo pripadniki na terenu 28 terenskih in tovornih vozil ter različno priročno orodje. Slovenska vojska je na zahtevo Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje vključila tudi helikopter Bell 412 za snemanje poplavnih območij iz zraka.

Slovenska vojska ima v pripravljenosti dodatno moštvo in večje število motornih vozil, ki so prilagojena za obvladovanje zahtevnejšega terena, prav tako je v stalni pripravljenosti helikopterska enota s helikopterjem na Brniku. Vsa opravila pripadniki Slovenske vojske izvajajo po predhodnem dogovoru s Civilno zaščito, ki usklajuje delo na terenu.

Slovenska vojska zmogljivosti za pomoč pri odpravljanju posledic poplav zagotavlja od sobote, 13. septembra, ko je minister za obrambo na predlog poveljnika Civilne zaščite soglašal z uporabo njenih zmogljivosti.

Foto: Boštjan Pogorevc, Kabinet načelnika GŠSV