Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

11.02.2011

Slovenska vojska sodelovala pri snemanju filma Circus Fantasticus

V torek, 8. februarja, na slovenski kulturni praznik, je bila v ljubljanskem Kinodvoru premiera novega slovenskega celovečernega filma Circus Fantasticus režiserja in scenarista Janeza Burgerja. Pri snemanju filma je sodelovala tudi Slovenska vojska, in sicer z aktivnim sodelovanjem pripadnikov in pripadnic oklepne enote Slovenske vojske ter s tankom T 84. Prepričani smo, da je prispevek Slovenske vojske pomembno prispeval k celovitosti filma, ki obravnava tudi vojno tematiko. 
Na Ministrstvu za obrambo in v Slovenski vojski smo ponosni, da film Circus Fantasticus dosega priznanje gledalcev in strokovne javnosti. Circus Fantasticus je namreč zmagovalec 13. festivala slovenskega filma, saj je poleg vesne za najboljši igrani film in za režijo (Janez Burger) prejel še nagrade strokovne žirije za masko (Alenka Nahtigal), ton (Robert Flanagan), glasbo (Drago Ivanuša) in najboljšo stransko vlogo (Ravil Sultanov).

V Vikendu, tedenski prilogi časnika Delo, so film označili za presežek slovenske in evropske kinematografije. Film je na rednem sporedu Kinodvora, na ogled bo tudi v drugih slovenskih kinematografih, mednarodno premiero je doživel 1. februarja na filmskem festivalu v Rotterdamu.

Premierno predstavitev filma si je ogledala tudi ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič.