Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

09.07.2014

Slovenska vojska sodelovala pri donaciji zimske opreme Afganistanu

V torek, 8. julija, so v vojaški bazi v Heratu pripadniki slovenskega kontingenta 21 Isaf sodelovali pri predaji donirane zimske opreme mednarodni nevladni organizaciji Help s sedežem v Heratu.

Zbiranje zimske opreme (smuči, sani, zimska oblačila in drugo) je v Sloveniji organiziral slovenski zavod Krog. Slovenska vojska je pri donaciji sodelovala tako, da je omogočila zbiranje artiklov v vojašnicah, prevoz po cesti do letališča Papa na Madžarskem ter organizirala letalski prevoz tovora do Herata v Afganistanu. Predstavniki organizacije Help so zbrano smučarsko opremo prevzeli v bazi v Heratu in jo bodo postopoma prepeljali v visokogorsko provinco Bamyan v osrednjem Afganistanu, kjer postaja smučanje zelo priljubljen šport med lokalnim prebivalstvom in lokalnimi turisti, ki prihajajo iz drugih provinc, predvsem iz Kabula.

V Bamyanu bo del zbrane opreme prevzel smučarski klub, ostala oprema pa se bo uporabila med projekti s področja razvoja zimskega turizma, ki jih pod pokroviteljstvom in mentorstvom organizacije Help izvajajo lokalne oblasti in organizacije, med njimi Turistično združenje Bamyan, Javni center za informiranje in kulturo ter oddelek za turizem. Smučanje je v Bamyanu postalo priljubljeno pred petimi leti, ko je lokalno  prebivalstvo ob pomoči tujih smučarjev prvič organiziralo smučarsko tekmovanje Afghan Ski Challange. Od takrat število mladih, ki se želijo preizkusiti v smučanju, narašča, smučanja pa se lahko naučijo ob pomoči smučarskih inštruktorjev, ki delujejo v okviru lokalnega smučarskega kluba in so svoje znanje pridobili ob pomoči tujih učiteljev.