Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

19.06.2019

Slovenska vojska sodelovala na konferenci poveljnikov glavnih mest v Pragi

Od ponedeljka, 10., do petka, 14. junija, se je delegacija Slovenske vojske udeležila konference poveljnikov glavnih mest (Capital Commanders' Conference) Avstrije, Češke, Madžarske, Nemčije, Poljske, Slovaške, Slovenije in Ukrajine. V sklopu dogodka je potekal nogometni turnir Miltropa Cup med ekipami sodelujočih držav, poveljniki so si ogledali nastope gardnih enot, kjer je sodelovala tudi Garda Slovenske vojske.

Začetki sodelovanja poveljnikov glavnih mest segajo v leto 1993, ko se je rodila ideja o sodelovanju med garnizijskimi poveljstvi, ki imajo svoje enote nastanjene v glavnih mestih evropskih držav. V letih sodelovanja so se mestom Dunaj, Bratislava in Budimpešta pridružili še poveljniki, ki delujejo v Berlinu, Ljubljani, Pragi, Kijevu in Varšavi.  Slovenska vojska se je pobudi pridružila leta 1996, leta 2013 je sodelovanje na konferenci prevzela 1. brigada, ki je bila lani tudi gostiteljica. Glavni namen konference je tako izmenjava mnenj in izkušenj pri skupnih nalogah kot tudi sodelovanje na vojaškem, kulturnem in športnem področju. Rdeča nit tokratne konference, katere se je udeležil polkovnik Vlado Pakiž, poveljnik Teritorialnega polka 1. brigade Slovenske vojske, je bila razprava o pomembnejših dogodkih v zgodovini sodelujočih garnizij ali vojsk. Na konferenci je prvič sodeloval kot gost pripadnik hrvaške vojske.

Tovrstna partnerstva omogočajo poveljnikom, da izmenjajo izkušnje, sodelujejo na ravni evropskih vojaških povezav ter spoznavajo različne vidike in stališča poveljnikov iz drugih držav. V letu 2020 bo dogodek gostil poveljnik, ki deluje v Berlinu.

Fotografije: pripadniki češke vojske