Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

18.06.2013

Slovenska vojska s helikopterjem reševala v gorah

Dežurna helikopterska posadka Slovenske vojske, ki je s helikopterjem Bell 412 na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku vsak dan v 15-minutni pripravljenosti, je zadnji vikend posredovala trikrat.

V soboto, 15. junija, je helikopter najprej poletel nad območje občine Bohinj, kjer se je pri sestopu s Črne prsti poškodoval planinec. Poškodovanca so s helikopterjem Slovenske vojske prepeljali v nadaljnjo zdravstveno oskrbo v Splošno bolnišnico Jesenice. Po uspešno opravljeni nalogi je helikopter poletel na pomoč izčrpani planinki pod Kokrškim sedlom in jo prepeljal v Zdravstveni dom Kamnik.

V nedeljo, 16. junija, je dežurna helikopterska posadka sodelovala pri reševanju ob zasilnem pristanku jadralnega letala pod vrhom Javorščka v občini Bohinj. Pilot in kopilot sta bila s helikopterjem Slovenske vojske prepeljana v Bovec.

Tako so dežurne posadke 151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske letos v reševalnih akcijah posredovale 32-krat, od tega so 24-krat posredovale pri reševanju v gorah, 8-krat pa so poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč. Pri tem so pripeljale 33 poškodovanih ali obolelih in naletele nekaj več kot 40 ur.

Poleg reševanja v gorah in težko dostopnih predelih dežurna posadka izvaja tudi nujne helikopterske prevoze v okviru helikopterske nujne medicinske pomoči, saj je prav hitrost pri reševanju največkrat ključna za ohranitev najpomembnejšega – človeškega življenja.