Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

04.12.2014

Slovenska vojska prispeva k večji varnosti pri delu z eksplozivnimi sredstvi

Od 1. do 5. decembra v Sloveniji poteka regionalna delavnica z naslovom Upravljanje tveganj pri ravnanju z eksplozivnimi sredstvi znotraj projekta vzpostavitve tehničnega sodelovanja med državami Srednje Azije. Strokovnjaki iz Srednje Azije so prva dva dneva ob podpori Ustanove za krepitev človekove varnosti (ITF), Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) in Slovenske vojske prisluhnili predavanjem s področij protiminskega delovanja, upravljanja skladišč in uničevanja viškov streliva.


Drugi del delavnice je namenjen ogledu nekaterih objektov in zmogljivosti Slovenske vojske za upravljanje tveganj pri ravnanju z eksplozivnimi sredstvi kot primerov dobre prakse. Včeraj, 3. decembra, so si udeleženci delavnice, ki prihajajo iz Afganistana, Kazahstana, Kirgizije, Mongolije, Tadžikistana in Turkmenistana, ogledali skladišče streliva, delavnico za delaboracijo in vzdrževanje streliva v Borovnici ter laboratorij za kontrolo stabilnosti smodnikov in testiranje eksplozivnih snovi v Ljubljani. Danes bodo znotraj programa delavnice obiskali še enoto za vzdrževanje streliva in minskoeksplozivnih sredstev ter vod za uničevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev.


Slovenska vojska letos uspešno sodeluje z ITF na področju krepitve zmogljivosti za uničenje minskoeksplozivnih sredstev, saj se zaveda, da je varnost pri delu s strelivom zelo pomembna. Zato je tudi v prihodnje pripravljena sodelovati na mednarodnem področju z ostalimi državami in organizacijami, da bi zmanjšali grožnje, ki izhajajo iz skladiščenja oporečnega streliva. Slovenski vojaški strokovnjaki so pripravljeni deliti izkušnje, usposabljati in sonačrtovati gradnjo zmogljivosti za uničevanje streliva ter tako implementirati mednarodne standarde v prakso.