Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

05.11.2012

Slovenska vojska pripravljena za nudenje pomoči državljankam in državljanom v primeru poplav

V nedeljo, 4. in ponedeljek, 5. novembra je Slovenska vojska, skladno z usmeritvami načelnika Generalštaba Slovenske vojske brigadirja Dobrana Božiča, v pripravljenosti za nudenje pomoči državljankam in državljanom Republike Slovenije, v primeru poplav ob močnejših padavinah. Skladno z načrtom »Vihra« je 4. novembra od 18. ure v Vojašnici Janka Premrla - Vojka v Vipavi, v pripravljenosti približno 50 pripadnic in pripadnikov 74. motoriziranega bataljona, ki so že v nedeljo popoldan prispeli v Vipavo, prav tako pa je v pripravljenosti na domu približno 110 pripadnic in pripadnikov 10. motoriziranega bataljona, ki bodo aktivirani v primeru poplav aktivirani in bodo priskočili na pomoč kjerkoli v Sloveniji.

V vidnem delu dneva sta v 15-minutni pripravljenosti tudi helikopterja Slovenske vojske. Skladno z načrtom »Vihra« lahko Slovenska vojska v primeru nudenja pomoči pri odpravljanju težav zaradi poplav aktivira do 1400 pripadnic in pripadnikov v roku 24 ur, pri tem pa bi Slovenska vojska pomagala z vsemi razpoložljivimi tehničnimi sredstvi, kot so tovorna in sanitetna vozila, inženirska vozila, vključno z mostovi in čolni, enoto za prečiščevanje vode, šotori, agregati, tuširnicami, laboratoriji , sredstvi  zvez idr.

V primeru, da bodo s strani Civilne zaščite podane potrebe po sodelovanju vojakov pri odpravljanju posledic poplav, bo Slovenska vojska na zahtevana območja takoj poslala ustrezno število vojakov.