Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

17.02.2012

Slovenska vojska prijateljuje skozi šport

V petek, 17. februarja so pripadnice in pripadniki Slovenske vojske v počastitev 20. obletnice delovanja Slovenske vojske v Mednarodnem svetu za vojaški šport (Conseil International du Sport Militaire – CISM) in 64. obletnici ustanovitve CISM izvedli tek po vseh vojašnicah Slovenske vojske. Gre za športno manifestacijo netekmovalnega značaja, ki istočasno v duhu »prijateljstva skozi šport« v teku združuje pripadnike oboroženih sil sveta.
Po končanem teku so predstavniki Slovenske vojske v Športni dvorani Vojašnice Franca Rozmana – Staneta poleg vloge Slovenske vojske kot članice CISM podrobneje predstavili 52. svetovno vojaško prvenstvo v smučanju, ki ga letos marca gosti in organizira Slovenska vojska.
Po 20. letih polnopravnega članstva Slovenske vojske v CISM ima Slovenska vojska možnost dokazati sposobnost organiziranja in izvedbe tekmovanja v mednarodnem merilu. V času od 20. do 23. marca 2012 tako organizira 52. svetovno vojaško prvenstvo v smučanju. Tekmovanja v alpski (veleslalom) in nordijskih disciplinah (smučarski tek, biatlon, patruljni tek) na lokacijah Pokljuka in Kranjska Gora se bo udeležilo 27 držav članic CISM (Avstrije, Češke, Finske, Francije, Irana, Kazahstana, Kitajske, Latvije, Libanona, Litve, Luksemburga, Nemčije, Norveške, Pakistana, Poljske, Rusije, Švedske, Švice, Ukrajine, idr.) z več kot 400 športniki.
»Slovenska vojska ve, kaj je racionalno obnašanje, a kljub temu Slovensko vojsko predstavljamo svetovni javnosti«, je poudaril vodja Nacionalne delegacije Republike Slovenije v CISM brigadir mag. Bojan Pograjc. Poleg namestitev udeležencev v objektih Slovenske vojske in Ministrstva za obrambo, bo tudi večina ostalih nalog in aktivnosti v okviru organizacije 52. svetovnega vojaškega prvenstva izvedenih z lastnimi viri in v okviru lastnih zmožnosti Slovenske vojske, ki za organizacijo in izvedbo dogodka načrtuje porabo 55.000 evrov.
Predsednik organizacijskega odbora brigadir dr. Andrej Osterman je poudaril, da bo »z manifestacijo te prireditve preko športa in Slovenske vojske kot prijateljica športa prepoznavna tudi Slovenija«.

Video posnetki (youtubeMORS): Branko Petrovič, MORS

Fotografije: desetnik Boštjan Pogorevc, GŠSV.

Flash is required!

Vodja Nacionalne delegacije Republike Slovenije v CISM brigadir mag. Bojan Pograjc


Flash is required!

Predsednik organizacijskega odbora brigadir dr. Andrej Osterman


Flash is required!

Vodja tekmovalnega odbora podpolkovnik Jure Velepec


Flash is required!

Pogovor s športniki